info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han tog SM-plåtguld: "Vet inte om jag vågar fråga om högre lön"

När Hadi Barbari kom till Sverige reagerade han på de vackra plåttaken. I dag tog han SM-titeln för unga plåtslagare.
– Jag blir glad och stolt, säger han.

Hadi Barbari gick segrande ur plåtstriden. Foto: Cina Stenson

SM för unga plåtslagare avgjordes under två dagar på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Och alldeles nyligen, under fredagseftermiddagen, stod det klart att vinnaren blev Hadi Barbari, 20 år från Uppsala.

Hur känns det nu?

– Det känns jätteskönt att få det man kämpat så mycket för. Man får vara tacksam för det man har lärt sig av läraren Janne på Uppsala Yrkesgymnasium och kollegorna på Uppsala Plåtslageriet, där jag nu är lärling.

Berätta om tävlingen!

– Det fanns en mall på en mur som skulle täckas. Momenten innehöll bland annat taktäckning och jobb med olika falser. Det fanns många svårigheter och var väldigt tekniskt. Tiden var också viktigt, vi hade bara sex timmar på oss.

Så det var stressigt?

– Ja, det var riktigt stressigt, särskilt i början. Men när jag insåg att allt gick bra så blev jag mycket lugnare.

Ni hade ett uppdrag?

– Ja, vi jobbade mot en låtsaskund, som berättade vad den ville ha. Vi gjorde en överenskommelse med kunden och så skulle vi utföra arbetet enligt överenskommelsen.

Du fick väldigt mycket beröm av juryn, att du hade fokuserat på ”arbetsmiljö, noggrannhet, precision, lönsamhet, låg miljöpåverkan och nöjda kunder” och jobbat ”snabbt och med hög kvalitet.”

– Jag blir glad och stolt över att juryn förstår och uppskattar vad man har gjort.

Ett av momenten.

Hur ska du fira?

– Jag har min bror i Sverige, han bor i Uppsala. Vi ska träffas och äta ute.

Var bor resten av familjen?

– I Afghanistan. Jag kom hit 2015.

Och nu har du tagit SM-guld. Ska du berätta nyheten för släktingarna?

– Ja, jag ska ringa till mamma. Hon blir säkert glad.

Kan du ha nytta av titeln i arbetslivet, tror du?

– Jag har redan lite högre lön än andra lärlingar. Så jag vet inte om jag vågar fråga om ännu högre lön, haha.

Varför valde du plåtslageri?

– Jag är väldigt intresserad av konst. När jag kom till Sverige och såg taken på gamla byggnader tänkte jag att det var så vackert. Jag ville veta hur man gjorde. När jag började på Uppsala Yrkesgymnasium och fick prova alla yrken kände jag att jag verkligen ville bli plåtslagare.

Vad är roligast?

– Det är många utmaningar och man lär sig mycket. Man får också jobba med ritningar och uträkningar, vilket är som att vara ingenjör. Plåt är ett härligt material som man kan ge olika former.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han tog SM-plåtguld: "Vet inte om jag vågar fråga om högre lön"