info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Mystiske Åke Svensson gör viral succé: "Tål inte kritik"

Han är kung på bygget, drar vitsar som en göteborgare och poserar gärna med coola verktyg. Men vem är han egentligen, Åke Svensson?

Åke Svensson – inskriven som anställd på Åkessons Bygg – och en självsäker byggjobbare. Eller? Foto: Martin Palm

Det kommer ett mejl till Byggnadsarbetaren. En läsare tipsar om videoklipp på ”en person som heter Åke (vet inte om han är på riktigt faktiskt) som drar vitsar och visar runt på bygget.” Läsaren tror att Åke kan vara tjänsteman.

Vi klickar in på Facebooksidan för Åkesson Bygg, bolaget från Torsås i Småland som växt kraftigt de senaste åren, har ett fyrtiotal anställda och flyttat huvudkontoret till Kalmar.

Åke Svensson verkar vara en person som arbetar på företaget. Han står inskriven som anställd och på hans Facebookprofil finns klipp från olika byggen där han jobbar. I klippen visar sig Åke vara en självsäker, bredbent typ, som kan alla byggmoment och går runt och visar kollegorna hur jobben ska göras. Inte sällan drar Åke ordvitsar som ”Varför vågar de som jobbar i pennfabriken inte använda pennorna? De tusch inte!”. Den som skrattar högst är Åke Svensson själv. Klippen har setts och gillats av tusentals.

Så vem är den där Åke? Vi ringer Åkesson Bygg, men i växeln får vi inga svar om den mästrande byggaren. I stället blir vi lovade ett samtal lite senare.

Spänningen stiger. Kommer Åke att höra av sig?

Till slut ringer telefonen. Det är Alex Åkesson som driver Åkesson Bygg. Han skrattar när frågan om Åke Svensson kommer på tal.

– Nej, Åke finns inte på riktigt. Men nästan alla tror det. Folk får gärna tro att han jobbar hos oss. Det gör han ju nästan numera.

Filmer med Åke Svensson läggs ut på Åkesson Byggs Facebooksida.

Historien om Åke började förra året, i den lokale reklamfotografen Martin Palms huvud. Martin, som bland annat tar bilder på Åkessons byggen, berättar att han alltid har fascinerats av det självsäkra sättet och jargongen vissa byggnadsarbetare har.

– Jag var sugen på att bygga en karaktär, berättar han.

Tillsammans med Alex Åkesson bestämde han att Åke Svensson skulle göra entré på invigningen av ett nybygge.

Adam Lindrooz.

Rollen som Åke gick till skådespelaren Adam Lindrooz.

– Jag fick instruktioner att gestalta en byggjobbare som kan allt och tror att han är lite chef, berättar Adam, som tack vare sin improvisationsförmåga lockade fram många skratt från första stund.

Tack vare sin snickrande pappa och en tid som smedslärling har Adam lätt att få till Åkes byggsnack.

– Jag har varit ute på många byggen. På något sätt kan jag jargongen, att ”stämningen är rå men hjärtlös”. Det jag gör är lite uppskruvat, men många kan peka ut någon på bygget som är precis som Åke, säger 48-åringen.

Det händer att Adam Lindrooz blir igenkänd – som Åke. Foto: Martin Palm

Eftersom Åkes första framträdande blev så lyckat gör Adam och Martin numera kortare filmer med den nya karaktären, som läggs ut på Åkesson Byggs Facebooksida varje fredagsmorgon.

– Jag och Martin har en grundidé. Åke ska ofta inspektera byggen. När vi filmar brukar det vara en uppstartssträcka på 15–20 minuter, sedan vaknar Åke till liv av sig själv. Vi gjorde ett klipp från ett bygglager som var helt improviserat. Jag, eller Åke, fick feeling och gick loss.

Du blir Åke?

– Ja, så är det ofta. Jag har inte riktig koll på vad som ska hända.

Hur ska man beskriva Åke?

– Han tål inte kritik, framför allt för att alla har fel när de kritiserar honom.

Hur är det att spela honom?

– Det är otroligt roligt. Det är ju en figur som är sjukt långt ifrån mig själv. Jag får utlopp för så mycket i Åke. Han har en fullständig övertygelse om sin egen förträfflighet som aldrig rubbas hur illa ute han än är. Det finns människor som är så och det måste vara otroligt befriande att leva i en sådan bubbla.

Önskar du att du var Åke ibland?

– Ja, och att alla var lite mer som Åke.

Skulle folk må bättre då?

– Ja, de skulle säkert må bättre själva. Men kanske inte personerna i deras omgivning.

I vanliga fall är det vitsar och dråpliga filmer som gäller, men när coronaviruset kom bestämde sig Åke för att göra något bra för samhället. I en väggkalender poserar byggaren med kejdor, brännare och andra coola verktyg. Pengarna för kalenderförsäljningen går till Radiohjälpens insamling för coronadrabbade.

– Det är enda gången vi har varit lite allvarliga med Åke. Det är vårt sätt att bidra, säger vd Alex Åkesson och förklarar att hans företag ofta förknippas med Åke Svensson när han träffar kunder.

– Åka har förmedlat en jäkligt rolig bild. Kunderna pratar om honom och skrattar. Vi driver nog med byggnadsarbetare på ett lagom sätt och försöker att aldrig gå över gränsen.

Martin Palm.

Martin Palm är väl medveten om att företagets rykte kan skadas om Åke går för långt under inspelningarna. Fotografen berättar att han en gång tog bort ett skämt som ”var i gråzoonen”.

Vad gjorde Åke?

– Han drog en vits om hur man tröstar en vegan.

Hur gör man då?

– Man säger ”Soja, soja, ingefära”.

Pengarna för kalenderförsäljningen går till Radiohjälpens insamling för coronadrabbade.

Att Åke Svensson är en så välspelad karaktär att många tror att han finns på riktigt märker Adam tydligt. Ibland blir igenkänd på gatan i Kalmar – som Åke.

I december var skådespelaren på Berns i Stockholm för att se Ulf Lundells julspelning. När Adam gick förbi kön till baren knackade en obekant man honom på axeln och sa:

– Nämen tjena Åke, jag visste väl att du var Lundellfan!

Det här är Åke Svensson

Ålder: ”Han tappade räkningen efter 50.”

Yrke: ”Byggjobbare, kan allt på ett bygge.”

Talesätt: ”Det är ingen idé att ge upp.”

Bästa ordvits: ”Vilken yrkesgrupp är överrepresenterad när det gäller viltolyckor? Advokater, för de kan allt om jur-i-diken.”

Johan Fyrk, reporter
Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Mystiske Åke Svensson gör viral succé: "Tål inte kritik"