info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hallandsås ett halvår försenat

Borrningen genom Hallandsås drar ut på tiden. I dagsläget ligger det ett halvår efter tidsschemat.

Småförseningarna och stoppen i arbetet med borrningen genom hallandsåsen har varit många, även sedan nya borren Åsa kom på plats. Länge höll de sig ändå inom den kalkylerade tidsplanen, men nu har arbetet försenats så pass att man ligger ett halvår efter.

Och trots att nästan hälften av tunnlarna är byggda återstår många orosmoment. Ett problem är att borren slits väldigt av materialet i berget. Särskilt bergarten amfibolit har gjort att man måste göra tätare stopp för att byta ut ståltrissorna längst fram på borren. Möjligen kan det bli tal om att beställa ännu en borr efter Åsa.

– Det är inget vi räknar med, men det vore dumt att utesluta möjligheten med en andra maskin. Å andra sidan går nästan allt att laga. Vi har redan byggt om och byggt på för att kompensera slitaget, säger Christer Möller på Banverket till Helsingborgs Dagblad.

– Den svarta amfiboliten är inte bra ekonomiskt för oss. Amfibolit innebär inte någon borrklass som enligt kontraktet gör mer betalt, säger Per Brusk på Skanska-Vinci till Helsingborgs Dagblad.

För Skanska-Vinci är den hårda bergarten ett problem, eftersom den tar längre tid att forcera och Skanska-Vinci får betalt per meter.

Enligt nuvarande tidsplan ska borrningarna vara klara 2012 och kosta cirka 7 500 miljoner kronor. Först om ett år, när östtunneln ska vara klar och arbetet med västtunneln påbörjas, vill Banverket bedöma om tidsplanen kommer att hålla.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hallandsås ett halvår försenat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig