info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Häftigt bromontage på domkyrkan: "Gick på tio minuter"

I Uppsala pågår en uppseendeväckande bygginsats i samband med att domkyrkans toppar ska renoveras. Förra veckan skedde ett viktigt brolyft.

Foto: Henrik Viberg

Domkyrkan i Uppsala. Dess kors och dekorationer högst upp på tornen ska restaureras, inget jobb för höjdrädda med andra ord. För att underlätta åtkomsten för byggsmeder och industriklättrare monterades förra veckan en ett ton tung bro mellan det norra och södra tornet. På så vis slapp man flytta på intagsbryggan med hiss vid det södra tornet.

Bron, 12,6 meter, lyftes 52 meter upp och det hela gick smärtfritt, enligt Viktor Wadelius, projektledare på företaget PE, teknik och arkitektur.

– Själva lyftet gick på tio minuter, den stora utmaningen är den långa planeringen som behövts innan, det är trångt och en gammal kulturhistorisk miljö, så det finns flera aspekter att ta hänsyn till, säger han.

Foto: Henrik Viberg

Arbetet med arbetsmiljön och säkerheten måste vara extremt noggrant och välplanerat, särskilt som det är högst upp på den 118,7 meter magnifika byggnaden som tornkrönen med kors och dekorationer av gjutjärn sitter. Detta rostar just nu och måste åtgärdas. De två tornkrönen är vardera 10 meter höga och väger runt 4 ton. Nästa steg är att montera ner norra tornets tornkrön.

Men för att nå upp dit och arbeta säkert har flera moment krävts. Bygghiss, bron, spiraltrappa invändigt i tornet och dessutom en tillfällig ställning monterad 90 meter upp.

Till detta så levererar en tornkran verktyg och material upp till den himmelska arbetsplatsen.

Foto: Henrik Viberg

Renoveringen ska pågå ända till 2023.

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Häftigt bromontage på domkyrkan: "Gick på tio minuter"