info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Greenpeace tog över Stefans kran: "Fara för människoliv"

Morgonen började hektiskt för kranföraren Stefan Lenok Nordström, med Greenpeace-aktivister i kranen och insatsstyrkan i hytten.

Greenpeace tog över Stefan Lenok Nordströms kran. Foto: Privat

Klockan halv sju i morse kom kranföraren Stefan Lenok Nordström som vanligt till jobbet i byggkranen som står i centrala Stockholm, vid Gustav Adolfs torg mittemot Riksdagen.

– Vi renoverar ett gammalt hus där och jag såg att de hade spärrat av området runt min kran. Först trodde jag att de skulle sopa gatan, säger Stefan Lenok Nordström.

När Stefan närmade sig kranen kom en man i varselväst fram och sa: ”Du får inte går här. Vi ska ha en demonstration mot att Sverige köper olja av Ryssland. Vi har ockuperat kranen”.

– När jag tittade upp såg jag att det satt fyra personer i kranarmen. Två personer hade kedjat fast sig i krankroppen, på väg upp till hissen. De hade bytt lås på dörren som jag brukar gå in i för att klättra upp i kranen.

Personerna i kranen var Greenpeace-aktivister som i samband med dagens regeringssammanträde protesterade mot Sveriges import av rysk olja och gas.

Banderollen ”People want peace. Stop fuelling war!” vecklades ut samtidigt som Stefan ringde sin chef.

– Chefen kom ut till bygget och det blev hätsk stämning. Han blev frustrerad och det blev en ordväxling med aktivisterna.

Polisen kom sedan till platsen och därefter fyra personer ur den nationella insatsstyrkan, som tillsammans med Stefan tog sig upp i kranhytten.

En farlig situation uppstod.

– Aktivisterna hade hängt upp en massa banderoller. Kranen blev som ett segel, vinden tog tag i den och kranen höll på att driva in i en byggnad.

Samtidigt hade demonstranterna firat sig ner i rep, så de hängde i kranarmen.

– Det blev fara för människoliv. Jag låste kranen så att de inte skulle åka in i något hus.

Vid lunchtid lyckades insatsstyrkan få ner aktivisterna. Stefan Lenok Nordström kommer att minnas denna ovanliga arbetsdag.

– Det är inte varje dag man kommer till jobbet och Greenpeace har ockuperat kranen. Jag har kört kran i elva år och har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Greenpeace tog över Stefans kran: "Fara för människoliv"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig