info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grävmaskinist hittade mängder med sprängämnen

Vid ett bygge i närheten Landvetter flygplats har hundratals dolor hittats i sprängmassorna. Grävmaskinisten Mikael Svantesson hittade 23 dolor på två dagar. – En dola med en tändhatt i är som skarp ammunition, säger han.

Mikael Svantesson har rapporterat om hundratals dolor under den tid han jobbade som grävmaskinist vid byggandet av ett kontors- och logistikcenter vid Landvetter flygplats utanför Göteborg. I de rapporter som Byggnadsarbetaren tagit del av kan man läsa om dolor, odetonerat sprängmedel, som påträffats i rasmassorna vid bygget. Rapporterna har upprättats av Trestads gräv- och traktorcentral som är en av underentreprenörerna på bygget och hanterar rasmassorna efter att sprängarna gjort sitt jobb.

Aldrig tidigare hittat så mycket dolor

– Vi hittade hundratals dolor, varav hälften med tändhatt i, det är som skarp ammunition. Som mest hittade jag 23 dolor på två dagar. Det är mer än vad jag har hittat under hela mitt liv och jag har kört grävmaskin sedan tonåren, idag är jag femtio, säger Mikael Svantesson.
Enligt rapporterna om de påträffade dolor har tidigare påtryckningar om bättre efterkontroller efter sprängarna inte uppmärksammats. Men huvudentreprenören, det statliga infrastrukturbolaget Svevia, anser att avvikelserapporterna har hanterats rutinmässigt och dolorna har tagits om hand på ett korrekt sätt.

– Vi tar alla risker på allvar, säger Erik Lundman, chef vid anläggningsdivisionen på Svevia.

Allvarligt tillbud

I en avvikelserapport från i maj i år beskrivs en händelse som ett allvarligt tillbud när minst en dynamitgubbe detonerat vid användandet av en förkross som skakades vid händelsen. Ingen person kom till skada vi tillbudet, men en anmälan har upprättas till Arbetsmiljöverket som ska utreda händelsen.

Men Mikael Svantesson är kritisk till hur Svevia hanterade händelsen.
– Det är fördjävligt att det ska behöva ske en olycka innan det händer något, säger han.

Inväntar utredning

Enligt Erik Lundman kan man inte med säkerhet säga om det var en dynamitgubbe som orsakade detonationen, en dolhund, en slags bombhund, som var på plats hittade inga spår av sprängämnen.
– Händelsen är anmäld så vi väntar på vad Arbetsmiljöverkets utredning, detonationen kan vara orsakad av något annat, säger Erik Lundman.

Läs mer: ”Säker på att fler kommer att skadas”

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grävmaskinist hittade mängder med sprängämnen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig