info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Granskningsarvode dominerar förhandlingar

När fack och arbetsgivare sätter sig vid förhandlingsbordet i dag är granskningsarvodet den brännande huvudfrågan. Enligt Byggnads är stämningen kylig och tillspetsad. - Vi står långt ifrån varandra i synen på granskningsarvode, säger Gunnar Ericson, förhandllingschef på Byggnads.

Små delegationer med företrädare för fack och arbetsgivare har träffats under den gångna veckan. I dag träffas stora delegationen. Den stora huvudfrågan är granskningsarvodet som efter domen i Europadomstolen allt mer kommit att dominera avtalsrörelsen.
Byggarbetsgivarnas tolkning av domen är att granskningsarvodet inte längre ska dras från de oorganiserades löner. Sveriges Byggindustrier (BI) uppmanade därför medlemsföretagen efter domen att sluta dra granskningsarvode från de oorganiserades löner.
Byggnads anser däremot att fackförbundet kan forsätta att ta ut granskningsarvode av oorganiserade byggnadsarbetare, eftersom domstolen inte säger att det är förbjudet.

Vid avtalsväxlingen i förra veckan riktade Byggnads, utöver lönekraven, två nya krav mot arbetsgivarna. Ett av dem var att granskningsarvodet inte längre ska betalas av de anställda, utan av företagen.
Enligt Byggnads är motreaktionen från byggarbetsgivarna att ta bort granskningsbestämmelserna helt och hållet från kollektivavtalet. Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni vill inte kommentera detta inför förhandlingarna.
– Vi har med granskningsarvoden i våra yrkanden, mer kan jag inte säga, säger han.
Gunnar Ericsons uppfattning är att parterna just nu står långt ifrån varandra.
– Det är tillspetsat och kyligt. Samtidigt står vi i början av avtalsrörelsen
och vi har hela mars på oss, säger han.
Bo Antoni är mer optismisk inför dagens förhandlingar.
– Jag tycker inte att det är kyligt. Det är en god ton, även om vi inte är samspråkiga för tillfället, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Granskningsarvode dominerar förhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig