info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Granskning bromsar nya byggavtal

Byggnads planer på att lägga granskningsverksamheten i bolag innebär en öppning i förhandlingarna om nya avtal i byggbranschen. Men parterna står fortfarande långt från varandra.

Varken Byggnads eller Sveriges Byggindustrier (BI) anser att bolagisering av Byggnads granskningsverksamhet räcker för att leva upp till domen i Europadomstolen i februari. Det innebär att förhandlingarna om nya avtal i byggbranschen bromsas ytterligare. De inplanerade förhandlingsdagarna den 22 och 23 mars kommer huvudsakligen att ägnas åt granskningsfrågan.
– Vi menar att bolagisering och en förändring som innebär att arbetsgivarna betalar granskningsverksamheten, så som anläggningsavtalet fungerar, skulle säkerställa att domen efterlevs, säger Gunnar Ericson, Byggnads förhandlingschef.

Bo Antoni, vd på BI, säger att bolagisering är ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt.
– Det underlättar men vi har också pratat om en del andra lösningar som vi kommer att gå vidare med när vi träffas i slutet av veckan, säger han.
Domen i Europadomstolen slog fast att oorganiserade byggnadsarbetares rätt att själva förfoga över sin inkomst kränks av en otillräcklig redovisning av hur Byggnads använder de 1,5 procent som arbetsgivaren drar från lönen. Den svenska regeringen, som enligt domen är skyldig att se till att egendomsrätten inte kränks, har konstaterat att det är parterna som tillsammans måste hitta en lösning som lever upp till domstolens krav.

Därmed har frågan om granskningsarvoden kommit att bromsa förhandlingarna om nya avtal på byggbranschens samtliga avtalsområden. I veckan har Byggnads förhandlat med vvs-arbetsgivarna.
– Vi har diskuterat frågor som inte berörs av det här men det är inget som blir klart innan vi kommit fram på bygg- och anläggningsavtalens områden, säger Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Granskning bromsar nya byggavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig