info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Granskning av tunga lyft och damm

Riskerna vid reparationer, om och tillbyggnader är för stora. Därför granskar Arbetsmiljöverket rot-jobben. Framförallt vill man komma åt den manuella hanteringen som ger belastningsskador. Men också damm, vibrationer och buller granskas.

Totalt omfattas cirka 100 objekt i hela landet som Arbetsmiljöverket ska följa från ax till limpa.
Första delen av projektet, med start i sommar, gäller framför alllt bad och köksrenoveringar i flerbostadshus utan hiss.
I ett första skede har arbetsmiljöinspektörer i landet skrivit till byggherrar för att stämma träff för ett möte. Där vill de veta att hur man ska genomföra renoveringen, hur det blir med manuell hantering och tekniska lösningar. I steg två görs inspektioner direkt på arbetsplatsen, för att se om arbetsmiljön följer reglerna och om man har minskat på tunga lyft, bärande och damm.
– Då träffar inspektörerna också de olika entreprenörerna som utför jobbet, berättar Viveca Wiberg, projektsekreterare och ergonom på Arbetsmiljöverket.
Sedan planeras en tredje inspektion med en uppföljning av hur bygget genomfördes och vilka erfarenheter man tar med sig till nästa arbetsplats.

Många byggnadsarbetare skadas allvarligt av rot-jobben. Det är mycket stambyten i badrum och kök, med manuell bilning som innebär mycket belastning på kroppen, vibrationer och damm. Ofta får arbetarna kånka och bära material i trånga trappuppgångar. Det sliter på kroppen och ger skador i form av överbelastning. Andra vanliga följder av rot-jobben är vibrationsskador och sjukdomar orsakade av dammet.

Men det går att minska skadorna, genom att planera bygget bättre från början, anser Viveca Wiberg.
– Det är lätt att hitta brister på många arbetsplatser. Nu vill vi komma in före byggstarten för att få en dialog så att byggherrar och entreprenörer tänker över planeringen. Det är inte okey med allt detta bärandet. Det ska inte behöva vara så dammigt på arbetsplatsen och inte så mycket manuell bilning som det är idag, säger Viveca Wiberg.
Det går till exempel att till viss del ersätta manuell bilning med bilningsrobotar.

Ett annat problem är att många byggnadsarbetare specialiserar sig på Rot-jobb. Det gör att man belastar kroppen hårt och inte får någon variation i arbetsrörelserna. Det ökar risken för skador, eftersom kroppen inte får någon möjlighet att återhämta sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Granskning av tunga lyft och damm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig