info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Golvläggare bodde på arbetsplatsen

Fem polska byggnadsarbetare bodde på luftmadrasser i en butikslokal i centrala Malmö där de lade golv. Enligt den polske arbetsledaren var det en tillfällig lösning.

– När vi kom till butikslokalen såg vi luftmadrasser, matburkar och personliga tillhörigheter i ett litet öppet utrymme i butiken, där byggjobb pågick, berättar Robert Nilsson, ombudsman på byggnads i Malmö.
Arbetsplatsen är en butikslokal i centrala Malmö där den tyska kökstillverkaren Noblessa ska öppna butik. Noblessa hade anlitat en polsk firma, AC Service, för golvläggning och inredningsarbete i butiken. Jobbet skulle göras av fem polska byggnadsarbetare under helgen, 22 till 23 oktober.

Enligt Lukas Persson, arbetsledare på AC Service, var övernattningen en tillfällig anordning. De polska golvläggarna hade kommit med färja sent på kvällen och man hade därför inte hunnit ordna något bättre.
– Normalt bor vi på hotell, säger Lukas Persson.
Han berättar att AC Service har monterat kök åt Noblessa sedan 2004. De polska hantverkarna reser till Sverige för korta monteringsjobb och är däremellen hemma i Polen. Montörernas lön är 92 kronor per timme och företaget har inget kollektivavtal.
Robert Nilsson tror att de polska byggnadsarbetarna hade tvingats bo i butikslokalen om inte facket hade kommit till arbetsplatsen. Men han medger att Byggnads inte kan göra särskilt mycket åt förhållandena vid korta byggjobb som det i Noblessabutiken.
– Vi får hoppas på att uppmärksamhet i media gör att man ordnar med bättre förhållanden, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Golvläggare bodde på arbetsplatsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig