info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Globen renoveras – de ska demontera 350 ton stål

Med rep och sele ska ett team reparbetare klättra under Globens tak för att demontera 350 ton stål. "Det här är ett jobb som kräver ett högt säkerhetstänk", säger Johan Lernell, vd på Klätterservice.

Globen renoveras – reparbetare utför jobbet

Globen, som invigdes 1989, ska renoveras. Arenan har blivit omodern. Det mesta av tekniken ska bytas ut. Läktarna ska fräschas upp och akustiken förbättras.

Globen, eller Avicii Arena som underhållningspalatset heter i dag, kommer vara stängd i ett år och öppna januari 2025, lagom till hockey-VM på hemmaplan.

60 till 80 meter

En del i renoveringen är att plocka ner allt stål i taket. Bland annat en teknikbrygga som hänger runt jumbotronen och en scenbrygga som används vid konserter. Totalt handlar det om 350 ton som hänger 60 till 80 meter över isen. Rubbet ska ner, många vajrar också. Många kanske tänker spontant på en byggställning för att komma upp på höjd och stå bekvämt under rivningen. Men det är inte aktuellt. I stället ska erfarna reparbetare med klättercertifikat fixa jobbet då det i det här fallet fungerar bättre.

Johan Lernell vd på Klätterservice.

– Det första vi kommer att göra är att koppla loss bryggorna från Globens sidor. Efter det måste vi använda rep för att komma dit, säger Johan Lernell, vd på Klätterservice.

Kommer ni då klättra upp via rep ända från botten?

– Nej. Det går att ta en väg via konstruktionen på insidan av Globen och sedan fira sig ner till bryggorna. Men jag tror att vi inte kommer behöva använda den vägen, utan vi kommer ta oss upp på sidan i nivå med bryggorna och sedan klättra ut via rep som vi förberett.

LÄS ÄVEN: Häftiga byggställningarna i Sverige 2023

Viktigt att riva i rätt ordning

Under själva rivningsarbetet kommer klättrarna ha ett nära samarbete med mobilkransförarna. De delar som ska lyftas ner säkras först av kranar innan de lossas och firas ner.

– Det här är ett jobb som kräver ett högt säkerhetstänk. Innan vi lossar något ser vi såklart till att vi är säkrade på ett ställe som inte påverkas av den del som ska släppas loss. Vi har en arbetsberedning inför varje moment som tagits fram i nära samarbete med entreprenören.

En utmaning är att riva stålet i rätt ordning. Alla bryggor uppe i taket är som ett mekano i gigantiskt format.

– Det är stora konstruktioner som successivt ska plockas ner och det går inte att ta vilken del som helst. Det kan uppstå spänningar och felbalanser. Men det finns en tydlig rivningsplan, moment för moment, som är gjord av en konstruktör som var med och byggde Globen. Alla arbetsmoment är riskbedömda utifrån uppdragets natur och övriga yrkesgrupper. Den kommer vi följa så att arbetet blir säkert, säger Johan Lernell.

”Speciellt yrke”

Reparbetarna som utför jobbet har varierande bakgrund.  När reparbete, eller så kallad rope access, börjad slå igenom var det ofta klätterkunniga som vill utnyttja sin kompetens till något mer för att tjäna en slant.

– Så var det i början, men sedan ungefär fem år tillbaka har det skiftat till att personer med byggkunskaper i stället lär sig att klättra. Det är väldigt svårt för oss att ta in någon som är klätterintresserad som ska utföra ett visst typ av hantverksjobb som man måste utbilda sig till, säger Johan Lernell.

I stället har utvecklingen alltså gått mot att folk med byggkompetens lär sig allt om utrustning och säkerhet på hög höjd.

– Det tar en veckas utbildning för oss att lära ut de första grunderna genom en certifierad utbildning. Efter det får man hänga i repen tillsammans med en erfaren reparbetare, men sedan tar det flera tusen arbetstimmar till innan man får driva ett arbetslag och ta ansvar för säkerheten. Det är ett speciellt yrke som passar vissa personligheter perfekt. På vissa sätt har branschen likheter med övrig byggbransch men på andra sätt är reparbete helt olikt, säger Johan Lernell.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Globen renoveras – de ska demontera 350 ton stål

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig