info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasfirma lurade arbetare på lönen

Företaget Glas entreprenad Europa AB lurade tre av sina anställda på sammanlagt cirka 100 000 kronor i lön. Dessutom fick de sparken. Nu vill Byggnads ansöka om stämning för byggnadsarbetarnas räkning.

– Jag har inga pengar och ligger efter två månader med mina räkningar, säger Josef Nasha.
Byggnads anser att företaget begått avtalsbrott, och arbetsgivaren är enligt fackets uträkning skyldigt att betala 63 000 kronor till Josef Nasha. Han blev lovad 22 500 i månadslön enligt anställningsbekräftelsen. Men när lönebeskedet kom så motsvarade lönen inte överenskommelsen. Han fick dessutom för lite i traktamente, helglön, och ingen arbetstidsförkortning.
Byggnadsarbetaren fick sparken när han inte kunde ta sig till jobbet med egen bil.
– Jag har inget körkort, säger han.

En annan byggnadsarbetare, Miro, som inte vill ha med sitt efternamn med i tidningen, fick sparken från den ena dagen till den andra.
– Arbetsgivaren sade att jag inte klarade jobbet, men det var bara ett svepskäl.
Miro har krav på sammanlagt cirka 9000 kronor på grund av felaktigheter när det gäller lön, traktamente och övertidsersättningar.
Glas entreprenad Europa AB, med säte i Blekinge, utför monteringsarbeten av aluminium och glaspartier. Företaget har ett trettiotal anställda, varav de flesta kommer från utomnordiska länder. Endast de tre som fått sparken är enligt Byggnads med i facket. Bolagets styrelse är helsvensk. De flesta jobb görs i de södra delarna av landet.

– Alla får information i början om att de ska få 300 i traktamente. Men sedan gäller inte det. Arbetsgivaren drar av timmar från lönen som han vill. Det är flera som fått felaktiga löner, men vad kan de göra? De vågar inte säga något, säger Miro.
Den tredje byggnadsarbetaren, Nasih Oveis, fick sparken i samband med att han begärde att få ett anställningsbevis. När han inte fick ut anställningsbeviset, tog han hjälp av Byggnads.
– När killen begärde hjälp av oss resulterade detta i en omedelbar uppsägning, säger Kenneth Björn, ombudsman på Byggnads avdelning Sydost.
Enligt byggavtalet har Nasih Oveis fått 45 000 kronor för lite i lön. Lönefordran består av bland annat av felaktiga traktamenten, felaktig helglön, och ingen sjuklön vid sjukdom.

De lokala förhandlingarna avslutades i oenighet. Byggnads lokalavdelningar har begärt central förhandling. Facket kontaktade arbetsgivaren via telefon, fax och via rekommenderade brev inför den centrala förhandlingen. Arbetsgivaren svarade inte och löste inte ut det rekommenderade brevet, och centrala förhandlingar kunde därför inte hållas. Byggnads styrelses arbetsutskott har beslutat att lämna över ärendet till Lindhs DLA Nordic Advokatfirma för utredning om eventuell indrivning.
Tidningen Byggnadsarbetaren har sökt men inte lyckats nå Glas entreprenads ägare för att få arbetsgivarens version av händelseförloppet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasfirma lurade arbetare på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig