info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasbyte efter misstänkt kråkattack: ”Naturligt beteende”

För ett par år sedan invigdes SEB:s nya jättekontor i Solna utanför Stockholm. Nu ska delar av glastaket bytas ut då det med största sannolikhet är skadat av kråkor.

Delar av taket på SEB:s gigantiska bankkontor i Solna ska bytas ut. Detta efter att kråkor skadat glaset. Foto: Mostphotos

Alla skadade glas ska bytas ut under den här veckan. Eftersom det pågår verksamhet i byggnaden ska glasbytet ske nattetid.

– Jag kan inte exakta ytor eller kostnad för att byta de aktuella glasen. Glasen är av en typ som inte krossas, men de blir fula när till exempel en sten släpps från hög höjd. Men det är ingen risk för att de ska gå sönder helt, skriver Johan Strimbold, fastighetschef på Fabege AB i ett mejl.

Läs också Se filmen på Jims Hitchcock-besök i kranen

Det var under 2017 som SEB flyttade en stor del av sina anställda från flera olika kontor inne i Stockholms innerstad till den nya byggnaden i Arenastaden i Solna. Uthyrare är Fabege.

– Vi tror att det är kråkor som släppt stenarna, men jag är inte helt säker, skriver Johan Strimbold.

Susanne Åkesson är professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet. Hon tror mycket väl att det kan handla om kråkor, men inte att de släpper stenar.

– Jag tror inte att det är stenar utan att det handlar om mat. Det är en naturlig del i kråkors beteenden att släppa något från hög höjd för att komma åt det som finns inuti. Och då är kanske det här glastaket en bra yta att slå sönder något emot, säger Susanne Åkesson.

Vad kan det vara för mat?

– Det kan handla om nötter, musslor, ekollon eller liknande. Saker som de inte kan öppna med sin näbb. Vi har fåglar i vår stadsmiljö och ibland går kanske inte arkitekturer hand i hand med fåglarnas beteende.

Förutom att glas ska bytas ut har Fabege satt in åtgärder för att fågelproblemet inte ska inträffa igen. De har bland annat monterat upp högtalare. För en människa låter det som vanligt fågelljud, men för fåglarna är det ett varningsljud. En åtgärd som gett resultat då de inte haft några problem den sista tiden. Men Susanne Åkesson tror att kråkorna kan komma tillbaka.

– Det finns många exempel på att fåglar vänjer sig vid olika ljud i andra sammanhang, så det kan hända att problemet kommer tillbaka senare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasbyte efter misstänkt kråkattack: ”Naturligt beteende”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig