info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasarbetare vill ha byggavtalets regler

Cirka 300 krav finns i motioner inför årets förhandlingar om nytt glasavtal. Många vill hämta regler från byggavtalet.

Ny, tidsenlig ackordsprislista och en större rölig lönedel vid ackordsarbete. Det är några återkommande krav från glasarbetare som skrivit motioner till Byggnads avtalsråd den 19 februari. I andra motioner vill man helt enkelt byta ut glasavtalets löneparagraf mot den löneparagraf som finns i byggavtalet.
Bakgrunden är diskussioner på glasarbetarnas yrkeskonferenser där man funderat på varför glasarbetarnas löner släpar efter andra byggyrken. Att kunna höja ackordsandelen är en metod som många hoppas på. Man vill också ha samma regler som i byggavtalet när det gäller ledighet på klämdagar.

Diskussionerna på yrkeskonferensen går igen i många av de cirka 300 motionskraven. Krav återkommer, i stort sett likalydande, från glasarbetare runt om i landet som deltog i konferensen.
Några sådana krav handlar om glasjobbets status. Med yrkesbevis och högre lön till dem som har yrkesbevis skulle statusen kunna höjas, skriver flera.
Andra krav är att man bör få dagtraktamente eller, som alternativ, rikskuponger om man arbetar utanför verkstaden.

Glasarbetarna har en speciell ersättning, så kallad gångtidsersättning. Det är en ersättning som man får om det saknas allmänna kommunikationer till en arbetsplats dit man är berättigad till reseersättning. Nu är ersättning cirka 35 kronor per kilometer gångsträcka. Flera motionärer vill att ersättningen ska höjas till cirka 55 kronor per kilometer.
På glasavtalets område finns också en lång rad krav som återfinns på Byggnads alla avtalsområden. Det gäller till exempel fria glasögon, bättre bodar och kompensation för politiska beslut.
Motionerna behandlas först på avtalsrådet den 19 februari innan Byggnads och Glasbranschföreningen träffas den 22 februari för utväxling av bud.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasarbetare vill ha byggavtalets regler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig