info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gjutformar i wellpapp? Hur funkar det?

För de flesta är wellpapp något som inte tål vatten och som viker sig för minsta tryck. Men nu menar förpackningstillverkaren DS Smith att wellpapp passar utmärkt som formmaterial när det är dags för gjutning.

Form i wellpapp som ska klara både väta och trycket från betong. Foto: Pressbild DS Smith.

Steget till att använda materialet på bygget tillsammans med våt och tung betong känns långt. Nej, menar förpackningstillverkaren.

– Wellpapp finns i olika utförande. Den kan vara väldigt enkel, men det finns även sorter som är betydligt kraftigare och mer likt trä i materialet. Wellpappen som vi använder till formarna är även behandlad med vax och en beläggning som ger ett motstånd mot fukt så den klarar ihållande regn, säger Jonas Norberg, försäljningschef på DS Smith.

Idén till att bygga gjutformar i wellpapp kom upp när byggföretaget Novab arbetade med en tillbyggnad av DS Smiths wellpappsfabrik i Mariestad. Det var platschefen på bygget som ställde frågan om det skulle fungera. Sedan dess har utvecklingsarbetet pågått. Bland annat har gjutformarna testats i extrema väderförhållanden.

Någon väggform är inte aktuell. Vi är inte där ännu

På wellpappen finns det olika vikanvisningar, ungefär som när du ska vika ihop en flyttlåda.

– Vi har tagit fram ark som man kan vika ihop till den storlek man vill ha på formen. Det går att sätta ihop flera ark med varandra, även på höjden, beroende på vad som ska gjutas. Arken skruvas ihop i skarvar och hörn så den sitter ihop, berättar Jonas Norberg.

Det ni testat hittills är lite mindre formar till plintar och lite större fundament. Har ni provat att göra en lågform till en betongplatta eller någon väggform?

– Nej, det har vi inte gjort, men jag tror att det skulle fungera att göra formar till en betongplatta, men då kanske det behövs en ännu kraftigare wellpapp. Någon väggform är inte aktuell. Vi är inte där ännu, än så länge håller vi oss till mindre formar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gjutformar i wellpapp? Hur funkar det?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig