info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gjorde om klassiska fotot – utan Skanskas tillåtelse: "Måste skynda mig"

Den klassiska bilden "Lunch atop a Skyscraper" har återskapats gång på gång. Vilken är din favorit?

Arbetarna i London hade bråttom. Foto: Privat

”Lunch atop a Skyscraper” är nog den mest berömda bild av byggnadsarbetare som någonsin tagits. Fotografiet föreställer elva män som obekymrat äter lunch på en balk, utan säkerhetsselar, 250 meter över marken. Bilden togs 1932, under bygget av skyskrapan Rockefeller Center i New York, och har sedan reproducerats mängder av gånger och dykt upp i olika sammanhang.

Originalet.

För några år sedan gjorde stålarbetare i Chicago en modern variant av bilden – med skyddsselar. Arbetarna, som byggde skyskrapan CNA Center, hade bytt ut whiskyflaskan mot läsk. I originalet tänder en av arbetarna en cigarett åt sin kollega, men i Chicagovarianten visar en stålarbetare istället en bild på mobilen.

Chicagos version.

För tio år sedan passade byggnadsarbetare på Heron Tower i London på att göra om ”Lunch atop a Skyscraper” på sitt vis. Bilden är längre från originalet än den från Chicago – men det har sin förklaring. Byggjobbarna hade bråttom.

61-årige Michael Crompton var initiativtagare och övertalade elva arbetskamrater att klättra ut på balken, 250 meter över marken. Platscheferna hos huvudentreprenören Skanska fick inte veta något om planerna och därför behövde det gå fort.

– Vi gjorde om bilden något. En av arbetarna hade en ciderflaska på vår bild, medan originalet var whisky. Under våra jackor hade vi skyddsutrustning. Men det var nästan tio minusgrader där ute på 48:e våningen och några av killarna sa att jag måste skynda mig, sa Michael Crompton till The Sun.

Londons variant.

Konstnären Sergio Furnari har gjort en skulptur i fullstorlek, som avbildar ”Lunch atop a Skyscraper”. Mindre tennskulpturer som föreställer bilden har också tillverkats och sålts. Men det är bara några av versionerna av den klassiska bilden. Här är några andra, fantasifulla tolkningar:

Smurfarna.
Minionerna.
Friends.
Mupparna.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gjorde om klassiska fotot – utan Skanskas tillåtelse: "Måste skynda mig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig