info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Genvägen blev dyrbar på hotellbygge i Kiruna: "Ja, det var märkligt"

Efter Skatteverkets kontroll på ett hotellbygge i Kiruna krävde myndigheten underentreprenörer att betala kontrollavgifter. Byggjobbarna var inte inloggade i personalliggaren.
– Det var ett systemfel och flera andra företag var också drabbade, säger Juha Liakka, på Tornion Harjateräs OY, ett av företagen som fick betala kontrollavgift.

Juha Liakka, administratör på Tornion Harjateräs OY som är underentreprenör till Nåiden bygg. Foto: Privat/Tomasz Pożar

Den 12-13 mars i år gjorde Skatteverket en myndighetsgemensam kontroll tillsammans med polisen och Arbetsmiljöverket på byggarbetsplatser i Norrbotten och Västerbotten.

Under kontrollen besökte Skatteverket bland annat bygget av LKAB:s Elite hotell i Kiruna för att bland annat kontrollera om byggjobbarna var inskrivna i personalliggaren.

Komma åt den svarta arbetskraften

– Huvudsyftet med kontrollbesöken är att komma åt den svarta arbetskraften. I personalliggaren får man värdefull information om underentreprenörerna, säger Jonas Karlberg, nationell samordnare för bygg på Skatteverket.

Vid myndighetens kontroll visade sig att flera av underentreprenörerna hade personal som inte var inloggade i personalliggaren. På det finska företaget Tornion Harjateräs OY,  som monterade fasader på bygget, var det fyra byggnadsarbetare som inte var inloggade.

En näringsidkare, som bedriver byggverksamhet på en byggarbetsplats är skyldig att föra personalliggare och därför beslutade Skatteverket i början av maj om en kontrollavgift på 35 000 kronor.

Flera andra företag är också drabbade

”Det var ett systemfel”

– Ja, det var märkligt. Hela arbetsplatsen var inte inskriven. Det var ett systemfel och flera andra företag var också drabbade, säger Juha Liakka, administratör på Tornion Harjateräs OY.

Har ni åtgärdat felet nu?

– Vi är ue åt Nåiden bygg, så det är svårt för oss att veta om det fungerar, men vi har inte hört något annat, säger Juha Liakka och hänvisar till Nåiden bygg, huvudentreprenör på byggarbetsplatsen.

Ida Fredriksson, KMA-samordnare (kvalité, miljö och arbetsmiljö), på Nåiden förklarar det inträffade.

– Det var olyckligt. Vår väg in till bygget var blockerad av en mobilkran och personalen hade därför genat in via staket, istället för gå igenom snurrgrinden. Men byggnadsarbetarna trodde att de var incheckade.

Behovet av hotellrum är stort i Kiruna. LKAB bygger därför ett helt nytt hotell i stadens nya centrum. Det väntas stå klart i slutet på året.

”Tog diskussionen med Skatteverket ”

Enligt Ida Fredriksson är en del av problemet att etableringen med bodarna och arbetsplatsen ligger på två olika ställen.

– Byggnadsarbetarna checkar in på arbetsplatsen på morgonen, men blir sedan utcheckade när de går ut genom snurrgrinden från etableringen. För att bli incheckade igen på arbetsplatsen måste de gå genom snurrgrinden.

Slarv, missförstånd och okunskap kan vara orsaken

Vad ska ni göra åt det?

– Ja, vi är väldigt tydliga med att de måste välja snurrgrinden när de går in på arbetsplatsen igen. Jag tog diskussionen med Skatteverket och förklarade orsaken. Vi har personalliggare, vi har grindarna och arbetarna har ett giltigt ID06-kort. Men just den dagen blev det ett fel i systemet.

Grovt slarv med inloggningen

Enligt Jonas Karlberg, nationell samordnare för bygg på Skatteverket, vill inte uttala sig om det enskilda fallet. Skatteverket gör 4 000 kontrollbesök per år på byggarbetsplatser av personalliggare. Av dessa kontroller är det i snitt mellan 15-17 procent som leder till avgifter.

– Oftast handlar det om att tekniken inte fungerar som exempelvis snurrgrindarna. Slarv, missförstånd och okunskap kan vara orsaken. Det kan också vara byggherren som inte tillhandahållit personalliggaren, men också grovt slarv med inloggningen under flera veckor, säger Jonas Karlberg.

Det är enklare att betala

”Omöjligt att överklaga sådana avgifter”

Tornion Harjateräs OY har nu betalt kontrollavgiften.

– Vi har tidigare erfarenhet att det är omöjligt att överklaga sådana avgifter. Det är enklare att betala, säger Juha Liakka på Tornion Harjateräs OY.

Även företaget Swesar Construction AB fick en kontrollavgift under besöket. Men företaget är försatt i konkurs och kontrollavgiften på 32 500 kronor är inte betald, uppger företaget till Byggnadsarbetaren.

Bekämpa svart arbetskraft
  • Om du bedriver verksamhet inom byggbranschen måste du enligt lagen föra personalliggare.
  • En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat sina arbetspass.
  • Syftet med personalliggaren är att ge Skatteverket bättre möjligheter att upptäcka och bekämpa svartarbete.

Källa: Byggföretagen och Skatteverket

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Genvägen blev dyrbar på hotellbygge i Kiruna: "Ja, det var märkligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig