info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
OPINION

Charlie Klang efter hoten mot Borneke: "Alla män måste se sitt ansvar i frågan"

Vi kan inte enbart avfärda sexisterna i byggbranschen som "särskilda män" eller "idioter", utan måste också se vårt gemensamma ansvar. Det skriver den tidigare snickaren och genusvetaren Charlie Klang i en debattartikel.

Charlie Klang jobbar med jämställdhetsfrågor på Byggnads. Foto: Privat

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

”Många reagerar nu på de sexuella trakasserier Amanda Borneke fick utstå efter att hon frontade omslaget i Byggnadsarbetaren med titeln ’Ett rivjärn bland rivarna’. I artikeln lyfter hon frågor gällande rivande och miljöfrågor, men har mötts av hat från män som letat upp hennes nummer och sexuellt trakasserat henne. Det här är inget annat än ett rakt exempel på sexism och kvinnohat. Reaktionerna mot männen som trakasserat är nu starka, men det är nu viktigt att se bredden av problemet – att dessa män bara är toppen av ett isberg.

De män som sexuellt trakasserat Amanda benämns som ”särskilda män” eller ”idioter”, men att använda dessa benämningar skuggar den underliggande machokultur som skapar sexism i byggbranschen. Faktum är att de män som hört av sig och trakasserat inte är speciella män, de är helt vanliga män som i många fall kan vara vår egen kollega, någons förälder eller kanske din chef. Det innebär inte att det kunde varit vilken man som helst, men vi måste komma ihåg att dessa män inte fått idén att sexuellt trakassera Amanda från ingenstans.

LÄS ÄVEN: Sexuella trakasserier efter tidningsartikel – ”Som att mata ett monster”

Återkommande hör vi opassande skämt i byggboden, på arbetsplatsen eller under fikan. Någon drar en kommentar som anspelar på objektifiering, sexualisering eller nedvärderande av kvinnor – och ofta skrattar gruppen. Det lever fortfarande kvar en jargong i byggbranschen som ger utrymme för män att uttrycka en grad av sexism som delvis är orsak till att kvinnor som Amanda möts av män som har svårt att se kvinnor lyckas.

Det innebär inte att alla män som skämtar sexistiskt kommer att trakassera någon sexuellt, men det bidrar till en kultur som normaliserar sexism och suddar ut gränser för vad som är okej och inte. Det är rimligt att föreställa sig att det förekommer fler sexuella trakasserier på en arbetsplats där en sexistisk jargong är förekommande, än på en arbetsplats där sexism inte är alls tillåtet. Vi har kommit en bit i branschen, saker som porr har försvunnit från väggarna vilket har direkt effekt på hur pass objektifierande kulturen är. Och många arbetsplatser har nolltolerans mot sexism vilket skapar en mycket större inkludering för kvinnor. Men vi kan också konstatera att vi har en lång väg kvar.

Lärdomen jag önskar att vi drar från det här är att alla män ska se sitt ansvar i frågan, både i byggbranschen men även utanför.

Så vad kan vi göra? Lärdomen jag önskar att vi drar från det här är att alla män ska se sitt ansvar i frågan, både i byggbranschen men även utanför. Istället för att enbart avfärda de ”särskilda män” eller ”idioter” som sexuellt trakasserat Amanda så kan vi alla göra en förändring genom att faktiskt stå upp mot kollegan som drar ett sexistiskt skämt. Incidenter som dessa kan mycket väl motverkas på lång sikt genom att vi arbetar med roten till problemet – byggbranschens machokultur. Säg ifrån när kollegan ger uttryck för sexism. Är du arbetsgivare, sätt ner foten och ge anställda utrymmet att kunna säga ifrån genom att ta hjälp av metoder som exempelvis Byggkurage. Det är viktigt att förstå att vi alla behöver hjälpas åt för att skapa en inkluderande byggbransch.”

Charlie Klang, tidigare snickare, idag genusvetare som bl.a. jobbar med jämställdhetsfrågor i Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Charlie Klang efter hoten mot Borneke: "Alla män måste se sitt ansvar i frågan"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig