info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gästarbetare fick 285 000 i kontanter

Sent igår eftermiddag fick sex polska byggnadsarbetare ut sin lön i kontanter på Byggnads kontor i Borås. Byggchefen lämnade över dem personligen. Pengarna motsvarar den avtalade timlönen på 133 kronor. Polackerna hade vänt sig till Byggnads när de inte fick ut sin lön.

-Jag har aldrig varit med om något liknande, sade en nöjd Thomas Nilsson efter mötet. Han är mätningsföreståndare på Byggnads Boråsavdelning.
Dagen innan hade Byggnads Boråsavdelning förhandlat med arbetsgivaren, Techno Bau. Förhandlingen ägde rum på grund av att byggnadsarbetarna i fredags vänt sig till facket, och berättat att de inte fått lön sedan den 22 februari.
Techno Bau tecknade för några veckor sedan hängavtal med Byggnads, som skulle ge 133 kronor per timme, till de polska byggnadsarbetarna i företaget.

Den lön de blivit lovade (som de inte fick) var på cirka 20 kronor per timme, för sitt arbete som bestod i att renovera badrum, åt beställaren Cetus Bygg.
Den uteblivna lönen betalades alltså ut kontant: två byggnadsarbetare fick 54 000 kronor var, och fyra fick 44 000 kronor var.
Mötet protokollfördes och Byggnads kommer att hålla kontakt med byggnadsarbetarna även efter att de åkt hem till Polen.

Byggnads skrev, efter samråd med skattemyndigheten, detaljerad information i protokollet, om hur skatteinbetalning ska ske. Arbetsgivaren förbinder sig att betala skatter för de anställda samt avgifter till skattemyndigheten i Polen, samt avgiften (18 procent) till försäkringskassan i Polen. De svenska skattemyndigheterna har möjlighet att i efterhand, kontrollera att skatten betalats.

Fyra av byggnadsarbetarna åker nu hem, eftersom jobbet med badrummen är avslutat. Två har lyckats få nya jobb i Borås. Beställaren, Cetus Bygg, har flera stora jobb på gång och arbetarna har gått över till nya objekt.
– De sex byggnadsarbetarna var oerhört glada när de fick sina pengar, de kunde inte tro att det var sant, berättar Thomas Nilsson, Byggnads.
– Cetus Bygg har varit väldigt samarbetsvilliga till att lösa problemet. Det vill vi ge dem en eloge för. Men det kanske också hade viss betydelse, att de riskerade en blockad i förlängningen, tillägger Thomas Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gästarbetare fick 285 000 i kontanter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig