info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Gäller att få med männen på tåget"

Nu ordnar Byggnads och Byggcheferna workshops i kampanjen "Stoppa machokulturen". Vi har pratat med en tornkranförare och en byggstädare som var på den första träffen.

I våras startade Byggnads och Byggchefernas kampanj ”Stoppa machokulturen”, med målet att skapa en mer jämställd byggbransch. Efter en omdebatterad annonskampanj i våras pågår nu ett andra steg i kampanjen. Nu bjuder man in intresserade till workshops om jämställdhet. Under tre timmar ska man inspireras och diskutera med hjälp av bland andra komikern Babben Larsson och jämställdhetsexperten Edna Eriksson.

”Gäller att få med männen”

En första workshop hölls i Stockholm i tisdags, en andra hålls i Göteborg nästa vecka och under nästa år ska träffar ordnas på fler håll i landet.
Tornkranföraren Ann-Sofie Sundbaum var med i Stockholm. Både yrkesarbetare och chefer samt administratörer deltog. Ann-Sofie Sundbaum säger att det var en överrepresentation av kvinnor från branschen på plats.
Vad tänker du om det?
– Jag känner väl att det var kanske lite typiskt att det blev så. Vi är ju nyfikna på att förbättra, att hitta vägar. Men det gäller ju att få med männen på tåget också.
Vad tror du krävs för att få dem dit?
– Den frågan ställde jag mig lite igår också och jag vet faktiskt inte riktigt.
Vad tänker du skulle behöva förändras när det gäller jämställdhet i branschen?
– Det är bra, tror jag, att börja med enkla, tydliga, fysiska grejer, som underlättar för alla. Till exempel ändra utformningen på byggbodarna så att det blir enklare att byta om, eller att man inte behöver gå igenom när man ska in och äta. Underlätta den fysiska utformningen på bodar och verktyg. Alla sådana små saker gör det lättare att ha det jämställt.
Hur ofta har du haft eget utrymme att byta om i?
– Det är inte många gånger, men det händer.

”Kan vara förebild”

Ann-Sofie Sundbaum har arbetat som tornkranförare sedan 2008, hon skolade om sig lärlingsvägen i vuxen ålder och uppskattade just möjligheten att byta yrke med lön under utbildningen. Hon trivs med yrket och med sig från seminariet fick hon tankar om att föregå med gott exempel, något av en aha-upplevelse om att hon faktiskt kan vara en förebild i rollen som kvinna som skolat om sig till tornkranförare.
Hon säger att hon är tacksam att ha kommit med på en rolig och bra workshop. Men samtidigt frågar hon sig vad resultatet egentligen blev och konstaterar att man kunde ha kommit längre med mer tid.
– Kommer vi någonstans? Vi kom inte in på djupet, det var ett skrap på ytan, säger hon.

Olämpligt klotter

En annan av deltagarna på tisdagens workshop var byggstädaren Walter Buendia, som berättar att deltagarna fick frågor att diskutera i grupper.
– Det var jätteintressant. Jag har alltid tyckt att alla människor är lika, oavsett kön eller olika kulturer, säger han och nämner löneskillnader som en märklig orättvisa mellan könen.
Han störs också av struntprat om kvinnor, eller kommentarer som rör kvinnors kroppar. Han frågar sig om de som fäller sådana inte har några systrar och barn. På byggena har han stött på attityder han inte gillar bland annat i form av klotter på hissar och andra utrymmen. Walter Buendia säger att han för egen del säger ifrån om någon på jobbet skulle säga något olämpligt, men att det han tog med sig från seminariet var att när man ser att fler tycker lika kan man bilda något gemensamt och påverka gruppen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Gäller att få med männen på tåget"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig