info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fukt i felbyggda fasader hotande mögelbomb

Det tickar en mögelbomb bakom många av landets nybyggda husfasader. Byggnader i riskzonen är 95 procent av alla hus med putsfasader byggda under den senaste tioårsperioden, skriver DN.se idag.

– Problemet är mycket, mycket större än vad vi trott. I stort är alla typer av hus med putsade fasader drabbade. Vi uppmanar nu branschen att tänka om, säger Ingemar Samuelson, adjungerad professor på Sveriges tekniska forskninginstitut (SP), till DN.
De byggmetoder som använts under dessa år har medfört att fukt som tränger in bakom de putsade fasaderna har svårt att torka innan det blir skador som exemeplvis mögel.
– Det är byggmetoden som är fel. Byggmetoden kom från Tyskland och gällde isolering av stenhus. På lättbetongshus fungerar det. Man får ett tätt och energisnålt hus. Men husen som nu byggs i Sverige är välisolerade hus med träreglar, säger Ingemar Samuelsson till tidningen.

Om experterna vid Sveriges tekniska forskningsinstitut har rätt handlar det om mångmiljardbelopp för att komma till rätta med framtida problem. Under förra året investerades totalt cirka 100 miljarder i bostadsbyggande. Cirka 65 miljarder gick till nyproduktion av bostäder.
De drabbade husen ser med blotta ögat ut som klassiska stenhus. Men ytterväggens konstruktion består av en träregelvägg som isolerats med styrencellplast eller mineralull mot en yttre byggskiva av kartonggips, plywood eller liknande. Utanpå isolering läggs sedan putsen. Byggsättet kallas enstegstätning. Tanken är att huset skall vara tätt och energisnålt. Konstruktionen saknar dock luftspalt. Det betyder att fukt som tränger in inte har någonstans att ta vägen, skriver DN.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fukt i felbyggda fasader hotande mögelbomb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig