info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Besserwissern

Från handmålat till bulletproof - här är fönsterglasets historia

Fönsterglas har gått från pyttesmå ljus­insläpp till ett byggmaterial som i dag täcker och designar hela byggnader. Häng med på en resa genom glasets historia!

De moderna fönstren har en 2000-årig historia. Foto: Mostphotos

Naturligt glas

Ja, det finns faktiskt. Det kan bildas vid vulkanutbrott när lavan kyls av utan att det hinner ske någon kristallisering. Då bildas obsidian som räknas som en ädelsten. Glas kan även bildas om en blixt slår ner i sand.

Vulkaniskt glas. Foto: Mostphotos

Människan och glaset

För 6 000 år sedan i Persien tillverkades de första glasföremålen i form av små pärlor. 4 000 år senare tillverkades vaser och fat. De första fönstren kom till kring Jesus födelse. De var främst till för att släppa in ljus, satt långt upp i taket och var ofta monterade ihop med en trälucka som var öppningsbar. Fönsterglasen blev sedan snabbt större. Vid utgrävningar i Pompeji i Italien har man hittat fönsterglas som var 70 gånger 70 centimeter stora. De hade även blyinfattning.

Lyxvara – tog med fönster i flytt

Vid 1200-talet kom tekniken med handblåsta, målade rutor till Sverige. De monterades i bland annat kyrkor. 300 år senare var fönsterrutor fortfarande en raritet. De kostade en förmögenhet. Därför var det vanligt att de som flyttade monterade ner fönstret och tog med sig det till den nya bostaden. På 1700-talet hade priset rasat då produktionen blivit effektivare. Fönstren började kittas och man började använda träspröjsar i stället för blyinfattningar.

I dag har fönstren blivit rejält tunga. Foto: Mostphotos

Det moderna fönstret

Någon gång på 1970-talet började treglasfönster ersätta tvåglasfönster. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och i dag finns det fönsterglas mot det mesta.

Exempelvis härdat glas som är fem gånger starkare än vanligt glas då det hettas upp och kyls av snabbare. Det finns laminerat glas där man smälter in en folie mellan två glasskivor. Något som gör rutan mycket stark. Det finns isoler- och ljudrutor som bygger på samma teknik. Flera rutor monteras ihop med ett visst avstånd. Det gör att kyla och ljud har svårt att tränga igenom.

Att glasrutorna blivit större och tyngre har påverkat utseendet en hel del då det krävs betydligt kraftigare karmar/fönsterbågar för att bära upp tyngden. Skillnaden är stor mot de gamla tvåglasfönstren.

Hur kan det hålla för en kula?

För det första, inget glas är helt skott­säkert, men det finns olika klassningar. Vissa klarar pistolskott, andra även eld från större handeld­vapen med grövre ammunition. För att tillverka de här rutorna används tjockare fönsterglas, cirka 20 mm. De sätts ihop i flera lager med en tunn folie mellan som fångar upp kraften från kulan. Det går också att tillverka skottsäkra rutor av genomskinligt material som polykarbonat eller någon typ av termoplast.

Fast ämne eller vätska?

Tro det eller ej men glas räknas faktiskt som en vätska rent kemiskt. Glas är faktiskt den tjockaste vätskan som finns så det är lätt att tro att det handlar om ett fast material.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Från handmålat till bulletproof - här är fönsterglasets historia

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig