info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Från 1 maj - nya löner för rörmokare och kylmontörer

Om ett par veckor är det dags för lönehöjning för alla som går på Teknikinstallationsavtalet. Kolla in hur mycket du har rätt till.

Den 1 maj höjs den utgående lönen med 3:85 kronor i timmen eller 670 kronor i månaden. Foto: Colourbox

Förra året tecknade Byggnads och VVS Företagen ett nytt treårigt Teknikinstallationsavtal. Avtalet, som är värt 6,5 procent på tre år, började gälla den 1 maj 2017. Nu ett år senare, den 1 maj, är det dags för andra årets avtalshöjning.

För fullbetalda yrkesarbetare med fast lön höjs den utgående lönen med 3:85 kronor i timmen eller 670 kronor i månaden.

Läs också Dags för tjockare plånbok – några kronor till i timmen

Den lägsta lönen lyfts samtidigt till 166 kronor i timmen eller 28 884 kronor i månaden.

När det gäller det raka ackordet så höjdes riktpunkten redan den 1 april med 90 procent av utgående löneökning, vilket innebär 3:47 kronor i timmen. Det finns tre olika geografiska områden som har olika hög riktpunkt. För nivå 1 som omfattar Stockholms- och Uppsala län är den nya riktpunkten 187:90 kronor.

För nivå 2 som består av Dalarnas-, Gävleborgs-, Hallands-, Jönköpings-, Kronobergs-, Skåne-, Södermanlands-, Värmlands-, Västmanlands-, Västra Götalands-, Västerbottens-, Västernorrlands-, Örebro- och Östergötlands län gäller 181:90 kronor.

Och slutligen för nivå 3 som omfattar Blekinge-, Gotlands-, Jämtlands-, Kalmar och Norrbottens län är den nya riktpunkten 176:40 kronor.

Vill du veta mer om din lön och mycket annat som rör din ersättning på bygget så gå med i – Din lön på bygget – Facebooksidan för alla på bygget som vill hålla koll på lönen.

Läs också Nu är det dags för lönepåslag för plåtslagare

För gruppen så kallade övriga arbetare som inte är fullbetalda ser höjningen ut så här. Alla med fördelningstal 0,65 ska få 2:50 kronor mer i timmen eller 436 kronor i månaden. För de med föredelningstal 0,75 gäller 2:89 kr/tim och 503 kr/mån. Och slutligen fördelningstal 0,90 där lönehöjningen innebär 3:47 kr/tim eller 603 kr/mån.

Under avtalsrörelsen förra året tecknade parterna även en överenskommelse om extra pensionsavsättningar. Det handlar om totalt 0,9 procent under de tre åren. En första avsättning på 0,3 procent gjordes den 1 maj 2017 och en andra – 0,3 procent – kommer nu den 1 maj.

VVS:arnas sju hemligheter

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Från 1 maj - nya löner för rörmokare och kylmontörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig