info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Frågetecken efter balkongraset: "Ingen har gått in där ännu"

”Balkonger, stämp och annan bråte i en stor hög”. Så ser det ut efter det stora balkongraset i Barkarby. Men ännu är det oklart varför fem balkonger störtade till marken.

fem balkonger rasade på bygge
Det var på det här bygget i Barkarby som balkongerna rasade. Arbetsmiljöverket har varit på plats i dag. Ännu är det inte klarlagt varför raset inträffade. Foto: Tomasz Pozar

Det var natten till den 1 februari som en rad med fem balkonger rasade på bygget av Brokvarteret, ett bostadsbygge i Barkarby, Stockholm. Mecon Bygg är totalentreprenör, beställare är Magnolia Bostad och Slättö.

– Innanför en avspärrning på innergården ligger det ett gäng balkonger, stämp och annan bråte i en stor hög. Ingen har gått in där ännu. De ska gå igenom högen och samtidigt se hur de kan plocka bort allt på ett säkert sätt, säger Roger Naeslund, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, som var på plats under torsdagen.

Den översta balkongen i raden ramlade aldrig ner utan blev hängande på fasaden vid raset.

Sedan kan det var så att alla tillbud inte kommer fram, utan det städas bara upp

Roger Naeslund har själv aldrig hört talas om ett liknande tillbud.

– Mig veterligen har det aldrig hänt tidigare. Sedan kan det var så att alla tillbud inte kommer fram, utan det städas bara upp.

Gör egen utredning

Han berättar att Mecon Bygg nu arbetar med en egen utredning av olyckan, men att de ännu inte vet vad som orsakat raset. Bolaget ska lämna in en rapport till Arbetsmiljöverket om ett ”par tre veckor”.

Kan orsaken vara att marken varit frusen och sedan tinat upp?

– Det var deras första tanke, men det är på innergården så det finns ett bjälklag under. Så det finns inget som kan töa, säger Roger Naeslund.

Det här är ett allvarligt tillbud. Kan ett företag göra den här typen av utredning själv?

– De måste börja i alla fall. Om de inte kan komma fram till vad som orsakade raset får de gå vidare och ta in någon utomstående.

Det är Magnolia som är byggherre. Samma företag som var beställare på bygget som före jul drabbades av den tragiska hissolyckan i Sundbyberg.

Övriga balkongrader på bygget har säkrats upp med hjälp av fler stämp.

– De har gjort det i väntan på att få veta vad raset berodde på.

Nya rutiner

På bygget använder de hålbjälklag. Balkongerna är färdiga prefabelement som lyfts upp och häktas på plats i fästen på bjälklagen. Sedan säkras balkongerna med stämp. Balkongerna ska även, när de är färdiga, ha diagonalstag som bär upp själva balkongplattan.

– De har gjort om sina rutiner nu. Tidigare väntade de med diagonalstagen, men nu ska de montera diagonalstagen direkt.

Allting rasade exakt rakt ned.

Bredvid balkongraden som rasade, med bara några centimeters mellanrum, finns det ytterligare en rad av balkonger.

– Allting rasade exakt rakt ned. Hade de rasat lite i sidan hade den andra raden också slagits ner, säger Roger Naeslund.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Frågetecken efter balkongraset: "Ingen har gått in där ännu"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig