info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EXTRA: Här rasade fem balkonger på bygget: "Kunnat gå riktigt illa"

Fem balkonger rasade på ett bostadsbygge i Barkarby när ett stämp gav vika. En ren tur att det skedde på natten, menar Byggnads. Precis som i hissolyckan i Sundbyberg är Magnolia Bostad involverat i projektet.

Det var på det här bygget i Barkarby som balkongerna rasade förra veckan. Foto: Tomasz Pozar

Ett balkongras inträffade på bygget av Brokvarteret i Barkarby under natten till den 1 februari förra veckan. Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren ska det handla om ett stämp som gett vika under en balkong på innergården vid trapphus 5. När stämpen gav vika så rasade alltså fem balkonger ner till marken. Ytterligare en balkong skadades i raset.

Fem balkonger har rasat till marken på det här bygget i Barkarby. Raset inträffade på innergården. Bilden är tagen på en av fasaderna från utsidan.

Två regionala skyddsombud från Byggnads var ute på arbetsplatsen under måndagen. De fick bekräftat att ingen person skadades vid tillbudet.

– Det var tur att det hände på natten för annars hade det kunnat vara personer under och då hade det kunnat gå riktigt illa, säger Rikard Mossberg regionalt skyddsombud på Byggnads och fortsätter:

– Den här typen av tillbud är mycket ovanliga. Jag har inte stött på det tidigare att balkonger rasat. Nu är det viktigt att gå igenom riskanalysen som är kopplad till arbetet och se vad som hänt.

Johan Tengelin, vd på Magnolia Bostad.

Mecon Bygg är totalentreprenör. Beställare är Magnolia Bostad och Slättö. Johan Tengelin, vd på Magnolia Bostad, skriver i ett mejl till Byggnadsarbetaren att de som beställare har lagt över arbetsmiljöansvaret på Mecon Bygg. 

Vilka åtgärder har ni vidtagit på arbetsplatsen efter tillbudet?

”För oss är säkerhets- och arbetsmiljöfrågor av högsta vikt och det är något som genomsyrar hela vår verksamhet. Vid byggarbetsplatsen har entreprenören Mecon vidtagit nödvändiga åtgärder och följer rutin vid ett allvarligt tillbud. I anslutning till tillbudet utfärdade entreprenören byggstopp under hela torsdagen och händelsen utreds. Arbetet har återupptagits i delar som inte ansluter till olycksplatsen.” 

Enligt Johan Tengelin inspekteras nu samtliga balkonger.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Flera allvarliga händelser

Magnolia Bostad har på kort tid varit inblandat i flera mycket allvarliga händelser i Stockholmsområdet.

  • I slutet av förra året utsåg Byggnadsarbetaren projekten Parstugan och Brygghuset i Ursvik, Sundbyberg, till Årets sämsta bygge 2023. Två byggen där Mecon Bygg är entreprenör och arbetsmiljösamordnare och där Magnolia varit projektutvecklare. På de två arbetsplatserna vittnade flera byggjobbare om stora faror med bland annat fallrisker. Läs mer om det här.
  • Hissolyckan i Ursvik, Sundbyberg, där fem byggnadsarbetare omkom. Magnolia Bostad är inblandade även i det bygget, i rollen som projektledare.
Magnolia Bostad har även varit involverat i Ursviksbygget där hissolyckan skedde i december.

Nu har det även inträffat ett stort balkongras. Hur tänker ni kring att två så allvarliga händelser inträffat på kort tid? 

”Som jag nämnde tidigare är säkerhets- och arbetsmiljöfrågor oerhört viktiga för oss på Magnolia. Vi jobbar nu med att se över våra interna rutiner och processer för att säkerställa att vi i vår roll, och som aktör i branschen, kan bidra till säkrare byggarbetsplatser i Sverige. Alla som går till jobbet på byggarbetsplatser ska göra det med vetskapen om att de tryggt kan gå hem efter arbetsdagens slut” avslutar Johan Tengelin.

Vill inte kommentera

Robert Söderberg, projektutvecklingschef på Mecon Bygg, säger att bolaget i nuläget inte vill kommentera vad som hänt.

– Vi håller på med en ganska omfattande utredning om vad som har inträffat så jag kan inte säga så mycket i dagsläget. Men vi håller på med dels ett internt, dels ett externt arbete för att säkerställa vad som hänt. Och vi har även en dialog med Arbetsmiljöverket i frågan.

Tipsa oss: red@byggarb.se

Zapraszamy do kontaktu: Tomasz Pozar, tp@byggnadsarbetaren.se 

Welcome to contact us: red@byggarb.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EXTRA: Här rasade fem balkonger på bygget: "Kunnat gå riktigt illa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig