info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fotbollsförbund skänker 820 000 till internationellt byggfack

Danmarks fotbollsförbund donerar 820 000 kronor till internationella byggfacket för att stödja organisationens arbete med att stärka migrantarbetares rättigheter på byggen i Qatar.

55 911 mål i november, gjorda av hela fotbollsdanmark: av ungdomar, av seniorer, vid olika kupper, samt av professionella inom dam- och herrfotbollen. Det är förklaringen till den udda summan på 559 110 danska kronor som donerades (cirka 820 000 svenska kronor). Bakgrund: Varje enskilt mål i november skulle rendera tio kronor till donationskassan, var det bestämt.

– Tack för många mål. En halv miljon kronor kan göra en stor skillnad för migrantarbetarna. Från Bygg- och träarbetarinternationalen kommer vi att sörja för att denna förnäma donation kommer att användas på bästa sätt för att stärka arbetarnas rättigheter, säger Gunde Odgaard, från byggfacket i ett pressmeddelande.

Att Danmark väljer att donera till just Bygg– och träarbetarinternationalen (BWI) ser Johan Lindholm, ordförande för Byggnads och ordförande för BWI Europa, som en bekräftelse på det fackliga arbetets genomslag.

– Det är absolut ett kvitto. Jag är väldigt glad över det och det kommer att göra mycket nytta. Vi vill öppna ett migrantcenter i Qatar. Målet var att spaden skulle i marken innan VM startade, men tyvärr kom vi inte hela vägen, säger han till tidningen Arbetet Global.

Qatar har satsat miljardbelopp
på att bygga arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM. Migrantarbetare ökade snabbt till cirka 90 procent av befolkningen inför VM. Cirka 800 000 har jobbat inom bygg och anläggning under slavliknande förhållanden. Fackföreningar är förbjudna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fotbollsförbund skänker 820 000 till internationellt byggfack

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig