info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förvirrat om löner för polska arbetare

Det råder upprorsstämning bland byggföretaget Swepols polska byggnadsarbetare på Borealis bygge i Stenungsund. Swepol tvingas lämna arbetsplatsen. Byggnadsarbetarna har hotats med uppsägning och samtidigt är de rädda att inte få sin lön.

Under tisdagseftermiddagen hålls ett informationsmöte om det uppkomna läget. Ytterligare ett annat bemanningsföretag kan tvingas lämna bygget.
Det råder mycket förvirring och oklarheter bland det 40-talet polska byggnadsarbetare som är anställda på byggföretaget Swepol, som hyr ut byggnadsarbetare. Företaget är verksamt vid byggandet av en stor fabrik vid Borealis i Stenungsund. Men nu tvingas bolaget lämna arbetsplatsen efter att deras uppdragsgivare, entreprenören Pihl & Son sagt upp kontraktet med bolaget, med omedelbar verkan. Orsaken är att bolaget inte skött sina åtaganden. Det fick Byggnads att begära förhandlingar i frågan och kräva att företaget ska lämna arbetsplatsen. Flera möten har hållits. De anställda har inte fått ut all sin lön, företaget har heller inte betalat in skatt. Dessutom har Swepol inte fullföljt sina åtaganden för att kunna teckna något kollektivavtal.
– Vi har förhandlat fram ett avtal, men företaget har inte lämnat in de uppgifter om anställda som vi behöver för att skriva under ett avtal. Det här är mycket illa skött, säger Hans Stevander, regionalt skyddsombud på Bygg 12:an i Göteborg.

Under måndagen var det upprorsstämning på arbetsplatsen efter att de anställda hotats med uppsägning. De hade också fått intryck att de skulle bli avhysta med polis. Men de är också rädda att tvingas åka hem utan att ha fått all lön. Lönerna till Swepols anställda betalas formellt av Pihl & Son.
Idag, tisdag, kommer ett möte att hållas på eftermiddagen i Stenungsund där bland annat Pihl & Sons platschef ska medverka. Också facket kommer att finnas på plats. Då ska byggnadsarbetarna få veta hur det blir med löner och skatter.

Men detta är inte det enda frågetecknet på bygget. Det är problem med andra företag också. Byggnads i Göteborg har varslat att de har för avsikt att lägga ett veto enligt MBL mot det irländska bemanningsföretaget CRZ Construction. Orsaken är att inte heller det företaget har fullföljt sina åtaganden. Byggnads misstänker, enligt Hans Stevander, att det finns stora brister i företagets utbetalning av löner av olika slag. Det saknas även företagshälsovård. Nu riskerar även det bolaget, att få lämna arbetsplatsen. Om inte Byggnads och bolaget kommer överens får facket på förbundsnivå fastställa vetot. Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten har företaget ett 100-tal polska arbetare på fabriksbygget.
Till saken hör att det 40-talet anställda på Swepol tidigare var anställda av CRZ Construction. Men de lämnade företaget eftersom de var missnöjda med hur det fungerade där. De har sedan, i nuläget, erbjudits av Pihl & Son att gå tillbaka till CRZ. Men det vägrar de, eftersom de inte vill ha mer med den arbetsgivaren att göra.
Borealis platschef i Stenungsund, Trude Andreassen, har uttryckt att Borealis vill samarbeta med facket för att följa upp att byggföretagen som anlitats följer gällande lagar och avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förvirrat om löner för polska arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig