info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatta problem inför förhandlingarna

IF Metall fortsätter att sätta sig på tvären i LO:s förhandlingar. – De vill att industriavtalet ska styra oss alla, men det kan vi inte acceptera, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson.

Arbetet med att få till en gemensam avtalsplattform för LO:s 15 förbund har pågått sedan i våras, och hittills har alla förbund varit överens.

– IF Metall har inte protesterat under vårt samordningsarbete. Det är först nu när besluten ska tas av LO:s styrelse som de inte ställer upp längre. Jag ser det som att de har mörkat sina egentliga åsikter inför oss andra och nu försöker driva igenom dem, tvärs emot vad vi kommit överens om. Det är förjävligt, säger Gunnar Ericson.

Den senaste veckan har IF Metall sagt att de inte kan lova att sympatistrejka med andra förbund. Gunnar Ericson tror att de kanske redan har gjort upp med arbetsgivaren om vilka lönehöjningar som ska ske.

– Det systemet vi har byggt upp innebär ju att vi ska ställa upp för varandra, så jag kan inte förstå att man i sista stund kommer och säger att man inte gör det.

Tidigare har IF Metall reserverat sig mot LO-styrelsens beslut om den så kallade jämställdhetspotten – att arbeta för att löneavtalen skulle ge mer till låglönebranscher, som ofta är kvinnodominerade förbund. Anledningen är att det skulle missgynna deras egna kvinnliga medlemmar, hette det.

– Men den reservationen var inte så populär. Jag ser det som att IF Metall har bytt fot och provar att positionera sig med en annan fråga istället.

Även Transport har kritiserat IF Metalls inställning till den gemensamma plattformen. Dess ordförande Per Winberg säger att IF Metall inte längre tillhör arbetarrörelsen.

Senast den 1 december ska samtliga förbund lämna besked om de vill ingå i samarbetet eller inte.

– Som det ser ut nu har jag svårt att se att IF Metall kan säga ja till uppgörelsen, och då spricker LO:s samordning. Det är inte bra om vi inte kan komma överens ”inom familjen” och det är klart att det är en stor förlust att IF Metall inte ställer upp som de lovat, säger Byggnads Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatta problem inför förhandlingarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig