info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt varsel om elektrikerstrejk

I morgon, onsdag, kan landets elektriker gå ut i strejk. Svenska Elektrikerförbundet kan fortfarande inte accepterat medlarnas bud i den pågående konflikten med Energiföretagens arbetsgivareförening, Efa.

– Medlarnas bud är mycket sämre än den skrivning vi har i nuvarande kollektivavtal. Därför säger vi nej till budet, säger Elektrikernas förhandlare Tommy Olausson.

Springpunkten i konflikten
handlar om hur man ska reglera villkoren för utländska företag som bara vill vara tillfälliga medlemmar i arbetsgivareorganisationen Efa.
Efa vill själva komma överens med företagen om arbetsvillkor och löneläge.
Elektrikerförbundet vill behålla den ordning som finns idag; att de båda parterna förhandlar öppet om villkoren för nya företag, både svenska och utländska. De vill ha en lönesättning som bygger på genomsnittet för lönerna hos huvudentreprenören eller i regionen.

Medlarnas bud i
söndags skulle innebära att alla Efa-anslutna företag bedöms på samma grund, oavsett nationalitet och oavsett om de blir tillfälliga eller permanenta medlemmar. Om det blir tvist om löneläget ska den lösas av den partsammansatta Nämnden för lönefrågor.
Men det vill inte Elektrikerna ställa upp på.

– Det är vår
skyldighet som facklig organisation att säga nej när någon vill försämra ett rådande kollektivavtal, säger Tommy Olausson.
Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Efa strandade den 23 november.
Elektrikernas varsel utlöses imorgon den 7 december. De har även varslat om sympatiåtgärder från och med den 15 december.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt varsel om elektrikerstrejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig