info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första ventguldet gick till Pontus – redan "headhuntad" till nytt jobb

I går avgjordes den första SM-finalen någonsin för unga ventilationsmontörer. Pontus Forsström från Söderköping tog hem segern. Han var både snabbast och mest noggrann.

Segervrål! Pontus Forsström från Söderköping tog hem guldet. Foto: Jonas Ljungdahl

Gymnasielärlingen Pontus Forsström blev hyllad av juryn för insatsen i SM för unga ventilationsmontörer. De lyfte bland annat fram Pontus målmedvetenhet och förmåga att arbeta under press.

Grattis! Hur känns det?

– Det var jätteroligt att vinna. Jag tänkte att det skulle vara kul att vinna och när jag väl gjorde det så blev det nästan en chock.

Vad tror du var avgörande till att du tog hem segern?

– De sa innan att det var viktigt att vara noggrann. Det var minuspoäng för varje millimeter som var fel i höjd, så jag måttade höjderna tre, fyra gånger för varje moment. Och så körde jag på i ett hårt tempo. Jag sprang runt för att hinna klart.

Lärlingen Pontus Forsström in action.

Tävlingsmomenten gick ut på att läsa, förstå och montera utifrån ritning. Det gällde även att få till funktionella och estetiskt tilltalande monteringar samt ha god förståelse för arbetsmiljö och ergonomi.

Du var både snabbats och mest noggrann. Hur är det möjligt?

– Jag har jobbat inom yrket sedan 2018. Så själva tempot har kommit med tiden och jag tycker om att jobba med fart. Och så tänkte jag under hela tävlingen att jag skulle vara extra noga. Det hade gått snabbare om jag inte varit lika noggrann.

Pontus Forsström går just nu sista året på Nyströmska skolan i Söderköping. Under hela den här tiden har han arbetat på alla lov och ”typ varje ledig skoldag”. Men nu stundar alltså ”sista natten med gänget”. Skolan slutar den 9 juni och efter det börjar arbetslivet på allvar. Och han är redan headhuntad för ett jobb.

– Jag skrev på papper i februari och börjar på ett företag i Söderköping. Det blir perfekt.

Vad tycket du om motståndet i finalen?

– Det var riktigt hårt. En av dem har jobbat lite längre än mig och en annan har jag bott tillsammans med i Katrineholm när vi gjort övningar och jag vet att han också är jätteduktig.

Men juryn var tydlig med att du var bäst?

– Ja och det var jätteroligt. Vi fick ritningen dagen innan och något som jag tror påverkade var att jag memorerade hela ritningen natten före tävlingen, så när jag kom till tävlingsplatsen kunde jag sätta igång med monteringen direkt. Jag var väl förberedd och det var nog det som gjorde att jag vann, säger Pontus.

Medaljörerna i ”SM Unga Ventilationsmontörer 2022”

Guld: Pontus Forsström, Nyströmska skolan i Söderköping (gymnasielärling)
Silver: Gustaf Franck, Ventilationsprojekt i Katrineholm (företagslärling)
Brons: Farah Said Musa, Teknikum i Växjö (gymnasielärling)

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första ventguldet gick till Pontus – redan "headhuntad" till nytt jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig