info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första UE omkull efter Byggtemas konkurs: "Vi litade på dem"

Den första konkursen bland Byggtemas underentreprenörer har inkommit till Bolagsverket. Det är familjeföretaget Abolins Bygg AB som nu går omkull.

Byggtema är skyldiga underentreprenören Abolins Bygg två miljoner kronor. Nu går firman i konkurs. Foto: Margite Fransson/Privat

Örebrobaserade Abolins Bygg ägdes av makarna Sandis Abolins och Kristine Abolina. På sin webbsida räknar de bland annat upp renovering, takläggning, plåtarbeten och fönstermontage som sin verksamhet. 2020 omsatte firman knappt 12 miljoner kronor.

Sandis Abolins står och plockar ihop inventarier när Byggnadsarbetaren ringer upp honom. Han låter inte arg, snarare trött och besviken.

– Vi har jobbat åt Byggtema sedan vi startade företaget 2017. Lite hit och dit, men mer de senaste två åren. Just nu jobbade vi på flera projekt med dem, bland annat ett jobb med dörrmontage i Hallsberg. Vi hade 12-15 man utlånade till dem.

Sandis Abolins. Foto: Privat.

När fick ni indikationer på att Byggtema hade problem?

– Första gången var i januari tror jag. De betalade inte i tid. Sedan blev det allt mer att de inte betalade. I mars betalade de fakturor från december. Men de är så pass stora, så man tänker ”det här kommer gå bra”. Vi litade på dem helt enkelt.

Sa de rakt ut att de hade ekonomiska problem?

– Vi frågade deras ekonomiavdelning flera gånger, men de svarade inte. Sedan ringde jag VD:n, Karolina (Landin). Hon sa att de hade det lite svårt, men att de skulle försöka betala. Det var för en månad sedan ungefär. Sedan väntade vi. Vi sa flera gånger att vi går i konkurs om vi inte får betalt. De visste om det.

Abolins Bygg har drygt två miljoner kronor i krav på Byggtema.

– Ett partnerföretag vi har här i Örebro fick besked ett par veckor före konkursen att de skulle få betalt inom närmaste veckan. Men det kom aldrig några pengar. En vecka innan konkursen sa Karolina till mig att ”jag får inte säga för mycket”. Då försökte vi sälja fakturorna, men det var redan för sent.

Konkursen innebär att 17 anställda får gå. Sandis Abolins vet inte hur många av dem som kan räkna med anställning på något annat företag. Det är också oklart ifall det går att få ut något alls ur konkursboet.

– Jag vet ingenting just nu. Det ska vara ett möte med konkursförvaltaren på torsdag.

Vad ska du göra nu?

– Ja, vad ska jag göra? Starta ett nytt företag. Börja från noll. Samtidigt känns det som att det här är en ny dag. Vi börjar om på nytt.

Byggnadsarbetaren har vid ett flertal gånger sökt representanter för Byggtema utan framgång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första UE omkull efter Byggtemas konkurs: "Vi litade på dem"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig