info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förslaget: Slarv på jobbet ska ge lägre lön

Plåtslagare och ventilationsmontörer ska kunna få lägre lön om ett arbete inte utförs på rätt sätt. Det är ett av förslagen från Plåt- och ventföretagen i avtalsrörelsen.

Sänkt lön för misstag? Foto: Cenneth Niklasson

Avtalsrörelsen är i full gång och ett förslag från arbetsgivarsidan är att du ska kunna få lägsta lön när ett backjobb ska utföras och arbetet inte skett fackmannamässigt.

– Frågan har väckts av våra medlemsföretag. Vi lägger inga yrkanden om det inte är ett problem, säger Anita Hagelin, chefsjurist och förhandlingschef på Plåt- och ventföretagen.

Läs också Avtal 2020 är igång – här är kraven för plåt

– Det handlar om situationer när arbetet inte utförs fackmannamässigt fast alla förutsättningar finns, med kompetens, material och så vidare. Där slarv är ett återkommande faktum, att man måste åka tillbaka och göra om.

Byggnads motsätter sig förslaget och kallar det en ”ickefråga”:

– Om det är ett stort problem borde vi haft både lokala och centrala tvister om det. Men vi har inte haft en enda tvist som handlat om att man inte utfört jobbet yrkesmannamässigt så länge jag varit avtalssekreterare. Det är dumheter att anställda ska leva under hot om lägre lön om något inte sker exakt rätt. Det är maktmissbruk från arbetsgivarsidan och skapar en hotbild för de anställda, säger Torbjörn Hagelin, förhandlingschef på Byggnads.

Varför är det dåligt att ställa krav på att ett jobb görs fackmannamässigt?

– Då måste vi varje gång också tvista om varför det inte är rätt utfört, om man har fått rätt material, förutsättningar och så vidare. Så vi säger till arbetsgivarparten: Kom tillbaka med hur och när problemet uppkommer. Men så länge vi inte hört talas om det är det en ickefråga, säger Torbjörn Hagelin.

I Byggavtalet finns en liknande reglering som säger att om ett arbete inte är yrkesmannamässigt utfört så har arbetsgivaren fem dagar på sig att kräva att man gör om jobbet, och då får man göra det på grundlön.

– Mig veterligen har det aldrig utnyttjats, säger Torbjörn Hagelin.

Plåt- och ventföretagen menar att skrivelsen inte handlar om att undkomma ansvaret att erbjuda rätt kompetens.

– Man måste prata om detta i varje enskilt fall. Det ska inte komma som något oväntat för arbetstagaren.

Är det inte då väldigt svårt att skapa en specifik avtalsskrivelse kring det?  

– Vi har lagt det som ett förslag till avtalstext som vi vill höra Byggnads uppfattning om, hur vi kan lösa problemet. Det handlar om hur vi hanterar situationer där det finns en väldig nonchalans för arbetet. Men man ska alltid ha fått ha tiden, kunnandet och förutsättningarna för att utföra arbetet.

Arbetsgivarparten tror att det finns möjligheter att nå en lösning.

– Just den här frågan har vi diskuterat och jag tror absolut att det finns möjlighet till lösning, utan att göra det på något ingripande sätt som gör det till en huvudregel, säger Anita Hagelin.

Byggnads Torbjörn Hagelin säger att det skulle krävas mycket för att gå med på förslaget.

– Det skulle förvåna mig om de vill gå i konflikt om det här och i så fall svarar vi upp mot det. Det vore galet, det finns andra frågor de är mer intresserade av.

Plåt- och ventföretagens förslag:

”Vi yrkar att en ny text infogas i kollektivavtalet … för att reglera situationen när rättelse måste ske därför att ett fackmannamässigt arbete inte utförts. Arbetstagaren har ett ansvar för att dennes arbete utförs fackmässigt. Förslag till avtalstext: Rättelse som sker på grund av att arbete inte utförts fackmässigt ska ske med lägsta lön enligt § 5, punkt 4, b). Vid ackordsarbete ingår rättelse av arbeten som inte utförts fackmässigt i ackordstiden.

Kristian Borg, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förslaget: Slarv på jobbet ska ge lägre lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig