info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förslag om lärlingsutbildning får kritik av Byggnads

Mer praktik under utbildningen och mindre tid för kärnämnen. Det är några av förslagen vad gäller lärlingsutbildning i regeringens vårproposition. Men förslaget får kritik av Byggnads, eftersom det redan i dag är svårt för byggelever att få lärlingsplats.

Den borgerliga regeringen vill starta en försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning inför läsåret 2008/09.
Därför avsätter regeringen 515 miljoner kronor under tre år i vårbudgeten till kommuner som erbjuder lärlingsutbildning.
Regeringens förslag är bland annat:
* att minst halva utbildningstiden, 1,5 av 3 år, ska förläggas ute på en arbetsplats. Kommunerna får 25 000 kronor per år och lärlingsplats.
* att eleverna kan välja att lägga mindre tid på kärnämnen som exempelvis svenska, engelska, matematik, samhällskunskap och religion. Dagens 750 poäng ska minskas till 500. Ämnena ska också få mer yrkesinriktning.
Anledningen till satsningen på lärlingsutbildningen är att regeringen vill komma till rätta med avhoppen från gymnasieprogrammen.
Enligt Anders Andrén, pressekreterare hos Jan Björklund (fp) är avhoppen på industriprogrammet 48 procent. På byggprogrammet är siffran 27,6 procent.

Men Torbjörn Molander, chef på näringspolitiska enheten på Byggnads, är kritisk till förslagen. Redan i dag är det svårt för byggelever att få lärlingsplats efter utbildningen.
– Vilka ska få lärlingsplatserna? På vvs-sidan fick 40 procent av eleverna inte någon lärlingsplats förra året. På byggsidan var siffran 25 procent, säger Torbjörn Molander, chef på näringspolitiska enheten på Byggnads.
Han tycker inte att man ska dra ner på studierna vad gäller kärnämnen, eftersom det är viktigt att eleverna får en bra grund att stå på.
– Eleverna behöver läsa religion, engelska och samhällskunskap för att möta dagens samhälle. Annars blir de andra klassens medborgare. Visst finns det en del elever som har bekymmer och då får man satsa extra mycket på dem, säger Torbjörn Molander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förslag om lärlingsutbildning får kritik av Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig