info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förslag om hårdare a-kassa

Regeringen har idag lagt fram förslag om ytterligare åtstramning av arbetslöshetsförsäkringen. Ett av förslagen är att slopa rätten att begränsa jobbsökning till yrket och närområdet.

Från den 2 juli i år måste en arbetslös byggnadsarbetare söka jobb också utanför det egna yrket. Den som inte accepterar det kan stängas av från a-kassan. I alla fall om regerings förslag, som presenterades idag, passerar riksdagen oförändrat.
Förslaget om att slopa rätten att begränsa jobbsökning till det egna yrkesområdet och till området nära bostaden ingår i en proposition som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lämnade till riksdagen på torsdagen. Regeringsförslaget ska nu behandlas i riksdagen och träda i kraft den 2 juli i år.

Huvudpunkterna i övrigt i förslaget är:

+ Efter 300 dagars arbetslöshet anvisas den arbetslöse till en jobb- och utvecklingsgaranti, en satsning ska innebära individuellt stöd att hitta nytt jobb.
+ Den som omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin får ersättningen sänkt till 65 procent av den tidigare dagsförtjänsten.
+ Arbetslösa som har barn under 18 år får från dag 301 till dag 450 välja om de vill omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin. Om de väljer att göra det får de 70 procent av den tidigare dagsförtjänsten.
+ Möjligheten att förlänga period med arbetslöshetsersättning längre än till 300 dagar tas bort.
+ Arbetsgivare blir inte längre skyldiga att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen.
+ Myndigheten AMS och länsarbetsnämnderna tas bort och ersätts av en ny myndighet som ska heta arbetsförmedlingen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förslag om hårdare a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig