info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förlorade två arbetskamrater i hissolyckan – nu går firman i konkurs

Först förlorade de två av sina arbetskamrater i den svåra hissolyckan i Ursvik. Nu har arbetsgivaren Rosell Prefab försatts i konkurs.

Fem döda i hissolyckan i Sundbyberg
Efter hissolyckan tog pengarna slut för Rosell Prefab AB. Foto: Ivar Andersen

Rosell Prefab AB specialiserar sig på betong och stålkonstruktioner. Företaget hade ett tiotal montörer på plats i Ursvik i samband med hissolyckan i december – där två av deras medarbetare, Bashir, 25 år, och Anton Runsvik, 26 år, omkom.

I slutet av förra veckan tog pengarna slut för firman. Under torsdagen 11 januari begärde ägarna firman i konkurs.

– Det blev tyvärr en dubbelsmäll för oss. Så här jävla illa kan det gå. Man känner ju med alla grabbar efter olyckan men mitt upp i allt blir de arbetslösa också. Ekonomin är så att vi inte får ihop det längre, säger Henrik Spinnars, delägare och produktionschef på Rosell Prefab AB.

Under torsdagen 11 januari begärde ägarna firman i konkurs. Efter hissolyckan – byggbolaget i konkurs
Henrik Spinnars, ägare Rosell Prefab AB.

Beror det på olyckan?
– Ja. Det är tio personer som såklart inte kan jobba efter en olycka. Det läget köper vi såklart. De är hemma och måste ju få betalt, samtidigt utförs inga jobb så vi på firman får inget betalt. Så illa kan det gå.

Bara utgifter – inga intäkter

Konkursförvaltare är advokat Björn Myhrberg, Advokatfirman Abersten. Han har precis börjat titta på ärendet.
– Jag har inte fått allt material än. Men den övergripande redogörelse jag har fått är att pengarna tog slut när arbetet stannade av och arbetarna inte kunde jobba.

Var ekonomin dålig sedan innan?
– Inte nödvändigtvis. Sådana här företag har inte så stora marginaler. Om man under en period bara har utgifter och inga intäkter så blir det kärvt. Pengarna tar snabbt slut då.

Skulle kännas hemskt att kliva upp på den våning där grabbarna var

Efter olyckan fick de anställda på olika sätt krisstöd. Men fram tills förra veckan har ingen från företaget varit på olycksplatsen och jobbat.

– Det fanns önskemål om att vi skulle gå i gång med bygget under den här veckan, så vi sa till våra killar om de kunde komma förra veckan, de som kände att de klarade av att jobba. Det blev en yrkesarbetare och en arbetsledare som kände att det funkade. De andra kände att det var för jobbigt. Jag förstår det. Det räcker att man ser bygget så är det tungt, säger Henrik Spinnars.

Har du varit där själv?
– Ja, jag har åkt förbi bygget men inte varit inne där. Det tar emot. Det räcker för mig, så känner jag. Jag parkerade bilen utanför och åkte sedan igen, jag orkade inte ens kliva ur.

Det är för mycket som hänt?
– Ja det skulle kännas hemskt att kliva upp på den våning där grabbarna var. Man skulle inte vilja stå där och titta ut.

Enligt konkursförvaltare Björn Myhrberg är det elva anställda som berörs.

– Det som händer nu är att vi ska säga upp personalen och fatta lönegarantibeslut. Vi kommer sannolikt inte driva någon verksamhet vidare, säger han.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förlorade två arbetskamrater i hissolyckan – nu går firman i konkurs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig