info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förklaringen bakom halv-bygget: "Det positiva är att folk hittar direkt"

Har du sett något halvt hus och undrat varför? Här är storyn bakom en halv byggnad i Söderköping och tips på var du kan hitta fler halvor.

Lennart Forsström, ägare av "halv-bygget" i Söderköping har fått höra om en möjlig förklaring till varför byggnaden är halv. Foto: Privat

Snickaren Johan Stockberg la upp en bild på vad som ser ut att vara ett halvt hus i Byggnadsarbetarens FB-grupp Byggmissar – klantigast i Byggsverige. Under hela sin uppväxt har han sett byggnaden som finns i ett område i Söderköping där han växte upp.

– Det syns väldigt tydligt när man åker på E22, om det inte är sommar och en massa buskar och träd i vägen. Jag tog bilden för två år sedan när jag hade hälsat på min mamma, säger Johan Stockberg.

Byggnadsarbetaren bestämde sig för att leta upp historien bakom ”halvan” och lyckades spåra ägarna till huset, Lennart och Ragnhild Forsström. Det visar sig att det som ser ut som ett halvt litet hus i själva verket är ett garage.

Huset paret bor i köpte de för 21 år sedan och redan då var garaget halvt. Inuti ser det ut som ett vanligt garage, men det är litet, byggt
för en annan tid, då bilarna var mindre.

– Man tänker inte på att det är halvt när man står därinne. Det är ovanpå garaget, där det är en vindsvåning, som det tydligt märks att det är halvt – en hög rak vägg på ena sidan och det sluttar rätt ner på den andra, säger Lennart Forsström.

”Halvan” i Söderköping från en annan vinkel. Foto: Privat

Genom åren har det varit många som har frågat om varför de har ett konstigt garage.

– ”Varför byggde ni inte färdigt garaget?” Det positiva är när vi ska förklara var vi bor, ”huset med det halva garaget”, då hittar folk direkt.

Varför blev garaget halvt då? Förklaringen går nästan 100 år tillbaka i tiden. Storyn, som Lennart Forsström har fått höra av tidigare ägaren och grannar, är att tre bröder byggde tre hus precis intill varandra 1927.

Två av bröderna kom inte överens om garaget. Brodern, som bodde i det gula huset där paret Forsström bor, byggde ett halvt garage precis vid tomtgränsen.

– Det var säkert en markering från brodern att ”här går tomtgränsen och här bygger jag nu”, säger Lennart Forsström som är noga med att poängtera att han inte vet säkert vet hur det gått till.

– Det här är ju bara något som folk har berättat för oss. Vi har inte forskat närmare i det, säger han.

Johan Stockbergs FB-inlägg fick många kommentarer och en del har tipsat om flera andra halva hus.

Flera av kommentarerna hänvisade till Instagramkontot Hemnetknarkarna och #dagensgittan.

Bilder från Instagramkontot Hemnnetknakarna, #dagensgittan

Upphovsmannen bakom kontona är fastighetsmäklaren Per Johansson.

På kontot, som han startade 2018, lägger han ut bilder tagna från Hemnet och som sticker ut.

– Många älskar ju att hemnetknarka. Det började som en rolig grej och sedan blev det större och större, säger Per Johansson, vars Instagramkonto nu har över 600 000 följare.

Per Johansson, fastighetsmäklaren. Foto: Privat

Vid något tillfälle la Per Johansson ut ett halvt hus på Hemnetknarkarna, skojade och skrev en text om att frun i huset, ”Gittan”, hade dragit med halva huset.

Så uppstod #dagensgittan och här finns det nu både halva hus och andra saker som är halva.

– Gittan är populär. Det är många som gillar henne och kommenterar. Det är många som skickar in bilder på halva hus runt om i Sverige,
men bilderna måste ligga på Hemnet om jag ska lägga upp dem.

Vem är Gittan? Finns hon på riktigt?

– Nej. Det kunde ha blivit vem som helst. Det råkade bara bli Gittan just då.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förklaringen bakom halv-bygget: "Det positiva är att folk hittar direkt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig