info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Förhör efter dödsolyckan i Solna – mannen obducerad

Nu förhörs personer med anknytning till dödsolyckan i Solna, där en man föll 20 meter och avled.

Det var här montören föll 20 meter. Foto: Kristian Borg

Det var på bygget av Scandinavian Life Center i Solna utanför Stockholm som en man föll till marken förra lördagen. Mannen ingick i ett arbetslag på 16 personer och de monterade fasadelement med mycket fönster. Han jobbade för det lettiska företaget UPB AS, underentreprenör till MVB Öst.

Kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål berättar var utredningen ligger just nu.

Läs också Olycksdrabbade företag bakom dödsolyckan: ”Eftersatt arbetsmiljö”

– Vi håller förhör. Det görs en teknisk utredning som ska sammanställas. Jag kommer troligen att få den i slutet på veckan. Vi avvaktar också det Arbetsmiljöverket gör.

När vet du om ni kommer att väcka åtal?

– Det är mer eller mindre oförutsägbart. Det beror på vad som dyker upp under resans gång. Arbetsmiljöverket tar in yttranden från arbetsgivaren. Det har skett en obduktion, där avvaktar man analyser.

Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland, har tidigare kallat händelsen för ett ”totalt misslyckande”.

– Montören skulle enligt reglerna ha varit skyddad med säkerhetssele och lina. Vid fasadarbetet var det väldigt låga bröstningar och frågan är vilken kunskap han fått om arbetet och vilka förutsättningar han fått att skydda sig. De här fönsterpartierna är stora och tunga och man måste ha kunskap för att hantera dem. Det innebär allvarliga risker, sa Tomas Kullberg kort efter olyckan.

Läs också Det här vet vi efter dödsolyckan i Solna – "Totalt misslyckande"

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Förhör efter dödsolyckan i Solna – mannen obducerad