info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandlingar om asbestarbete strandade

Förhandlingarna har strandat mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier, om skadestånd för händelsen i Mariestad, då tio byggnadsarbetare och fyra byggelever utsattes för asbest på en Skanskaarbetsplats.

Byggnadsarbetarna arbetade i flera veckor med det farliga materialet och Byggnads begärde därför skadestånd till dem och byggeleverna. Men facket och Skanska, samt deras företrädare Sveriges Byggindustrier kom inte överens. Ärendet gick då till centrala förhandlingar. Dessa centrala förhandlingar hölls i Skövde på måndagen.

– Vi har begärt skadestånd för brott mot arbetsmiljöavtalet. Men vi tycker också att Skanska har ett moraliskt ansvar att betala de anställda för det psykiska lidande som det innebär att ha exponerats för asbest och leva med risken att man kan bli sjuk i framtiden, säger Byggnads förhandlare Willy Hulthén.
Han menar att ett stort antal fel har begåtts av företaget, som lett till att de anställda i onödan exponerats för asbest, som innebär en stor hälsofara. Han är mycket besviken över företagets inställning.

Skanska och dess arbetsgivarorganisation har inte velat tillmötesgå kraven.
– Vi anser inte att det är fråga om ett brott mot arbetsmiljöavtalet, säger Åke Johnson, representant för Sveriges byggindustrier.

Byggnads ursprungliga krav var att Skanska skulle betala 520 000 kronor i skadestånd, varav 30 000 kronor vardera skulle gå till elever och byggnadsarbetare. 100 000 kronor skulle vara skadestånd till facket.
– För att få en uppgörelse till stånd har vi sänkt kraven till totalt 210 000 kronor. Då skulle alla byggnadsarbetare och elever få 15 000 kronor var, berättar Willy Hulthén.
Byggnads avstår för sin del från skadestånd och prioriterar istället att de anställda får pengar.
Skanska sa dock nej och det blev en strandning.

Under diskussionens gång har företaget sagt sig vara berett att avsätta 100 000 kronor till extraordinaära arbetsmiljöinsatser, som företaget i samråd med mb-gruppen skulle använda.  
Ärendet kan nu komma att gå vidare till en skiljenämnd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandlingar om asbestarbete strandade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig