info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandlingar avbrutna – avtal uppsagda

På eftermiddagen idag avbröts förhandlingarna mellan Byggnads och byggarbetsgivarna i BI. Byggnads sade upp avtalen och den 8 april blir byggbranschen utan avtal.

Arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier (BI) vill inte släppa in Byggnads avdelningar i löneförhandlingar på anläggningsjobb eller på specialföretagens områden. Motståndet mot att diskutera sådana förändringar gjorde på lördagseftermiddagen att förhandlingarna avbröts på obestämd tid.
– Vi har hållit på länge och visat stor vilja till konkreta lösningar men de går oss inte till mötes på någon punkt, säger Gunnar Ericson, Byggnads förhandlingschef.
Byggnads stora förhandlingsdelegation åker nu hem, inga nya förhandlingsdagar är inplanerade. Den 8 april löper avtalen ut och Gunnar Ericson är pessimistisk.
– Vi är inte överens om något, säger han.

Bo Antoni, vd på BI, tycker inte att det som hänt är dramatiskt.
– Det är normalt att Byggnads säger upp avtalen, säger han.
– Det ser vi inte som en ovänlig handling.
Han ser, precis som Byggnads, partsförhållandet i löneförhandlingar som den stora stötestenen.
– Jag tror inte att 200 ombudsmän från Byggnads klarar av att vara lokal part i en så omfattande förhandlingsverksamhet, säger han.
Sammanbrottet i förhandlingarna kommer överraskande sedan Byggnads öppnat för samförstånd genom en omfattande förändring av organisationen för att komma runt frågan om granskningsarvoden. Bo Antoni ser dock inte den frågan som en del av avtalrörelsen.
– Granskningen handlade inte om kollektivavtalen. Det var Byggnads skyldighet att se till att följa lagen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandlingar avbrutna – avtal uppsagda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig