info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företagsbot på 600 000

2008 skadades en praktikant svårt i en fallolycka på ett bygge utanför Valdemarsvik. Nu stäms företagen. Åklagaren yrkar att bolagen ska betala 600 000 vardera i företagsbot.

Det var på hösten 2008 som olyckan inträffade. Den skadade 17-åringen gick på Valdemarsviks gymnasium och var snickarlärling hos Tryserums Bygg AB. Tryserums Bygg hade hyrt ut personal, inklusive den aktuella lärlingen, till ett annat företag. Skärgårdsbyggarna AB.

Spetsades på armeringsjärn

Åklagaren anser att företrädarna för de båda bolagen var ansvariga för de arbetsmiljöbrister som ledde till att olyckan inträffade.
Praktikanten föll 2,9 meter ner genom ett hål i bjälklaget och spetsades på ett armeringsjärn, vilket gjorde att han ådrog sig punkterade lungor, revbensbrott och en blödning i mjälten. Skadorna var direkt livshotande. Han hade vid polisförhör förra året fortfarande besvär efter olyckan.

”Hålet skulle ha varit täckt”

De båda företrädarna ställs inte personligen till svars för olyckan utan åklagaren väljer i stället att yrka att bolagen åläggs en företagsbot på vardera 600 000.
Åklagaren anser att hålet i bjälklaget skulle ha varit täckt, eller försett med skyddsräcke.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företagsbot på 600 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig