info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företaget efter mobilkransolyckan – "Grovt misstag"

Glömde ta bort motvikten i samband med flytt. Det är företaget Viking Cranes förklaring till olyckan igår i Uppsala när en mobilkran föll till marken.

Från olyckan i Uppsala under torsdagen. Foto: Privat

Det var under torsdagskvällen, vid 18.30-tiden, som en mobilkran föll i backen vid arbetet med ett nybygge i Boländerna, Uppsala.

Ingen skadades i samband med olyckan men kranföraren uppges ha chockats av händelsen.

Polisen, som inlett en förundersökning, är fåordig kring händelseförloppet och hänvisar till att man just nu håller på att titta på vad som skett.

Enligt Andres Metsaots vid Viking Cranes, företaget som gjorde jobbet, skedde ett stort misstag i samband med att jobbet för dagen skulle avslutas.

– Föraren glömde att lyfta av motvikterna i samband med en flytt av kranen. Jag har talat med föraren, som är väldigt erfaren och brukar vara lugn, och han har svårt att förklara hur det kunde hända. Han brukar kolla allt tio gånger annars, säger Andres Matsaots och suckar tungt.

– Det är ett grovt misstag.

Viking Cranes ska gå igenom skeendet mer i detalj de närmaste dagarna. Nu väntar jobbet med att få upp mobilkranen igen.

– Det går inte så fort. Vi måste ha en plan för hur vi ska göra det.

Viking Cranes var även inblandat i en annan uppseendeväckande händelse, den i Huvudsta (Solna) 2017 när katten lossnade och föll 40 meter i samband med demontering av en tornkran. Det fallet fick extra mycket uppmärksamhet då det visat sig att en av medarbetarna blåste positiv i ett alkoholtest.

Efter den händelsen installerade företaget alkolås i alla sina mobilkranar.

Nu har ni varit inblandade i två allvarliga händelser på två år. Hur tänker du kring det? 

– Det är två helt olika händelser. Men vad ska jag säga… det är svårt att få ihop tankarna nu. Hur ska man kunna undvika en sån här händelse? Jag är ändå tacksam att ingen skadade sig, säger Andres Matsaots.

Arbetsmiljöverkets representant har varit på plats och kontrollerat både besiktning och arbetstagarens papper, och där är allt sin ordning. Företaget ska nu komma in med en redogörelse för exakt hur olyckan kunde ske.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företaget efter mobilkransolyckan – "Grovt misstag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig