info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag blåsta när Boverkets kassa sinar

Regeringen stryper det ekonomiska stödet för hyresrättsbyggande vid nyår. Många byggföretag har därför påbörjat projekt i förtid. Anledningen är att de vill få ut stödet innan det försvinner. Men somliga företag kan bli utan stöd ändå. För pengarna är slut.

Det gjuts så kallade Odell-plattor för fullt runt om i landet. Orsaken är att byggföretagen vill få ut ekonomiskt stöd från staten. För hittills har reglerna sagt, att om företagen har gjutit grundplattor till hyresrätter före nyår får de stöd av staten. Grundplattorna har fått namn efter den ansvarige ministern Mats Odell (kd).

Men nu visar det sig att företagen kan bli blåsta på pengarna, trots att de fått fram Odell-plattorna i tid. För pengarna, som söks hos Boverket, är slut. Boverket har hittills ansökningar som överskrider kassan med 160 miljoner kronor.
Det är företag verksamma utanför Stockholmsområdet som riskerar att drabbas. Stödet är nämligen uppdelat så att Stockholmsföretag har en miljard att investera på hyresrätter, och i den kassan finns pengar kvar. Men kassan för resten av landet, som från början var på 1,5 miljarder, har sinat.

Att vissa företag riskerar att bli utan stöd, medan andra får tycker man är fel på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI):
– Det är klart att det kan bli problem för de företag som trott att de skulle få stöd men som nu kanske inte får. Och det slår säkert mot en del av våra medlemmar, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.

På BI tycker man att regeringen har varit för snabba med att strypa det statliga stödet till hyresrätter. Men samtidigt är Björn Wellhagen noga med att poängtera att BI är positiva till att stödet försvinner:
– Vi tycker att statliga stöd snedvrider marknaden. Men en bättre lösning hade varit att vänta till sommaren med att ta bort stödet, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag blåsta när Boverkets kassa sinar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig