info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förbud efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket har lagt ett förbud på byggarbetsplatsen i Haparanda där en man omkom i torsdags. Olyckan hände när en hydraulhammare lossnade från pålkranen och mannen fick 1,6 ton tungt hammarstål över sig.

Säkerheten var inte tillräcklig på arbetsplatsen och riskerna för personskador är allvarliga, menar Arbetsmiljöverket, som lagt ett förbud mot att fortsätta med arbeten som har med grundläggningsarbetena att göra.
Arbetet får återupptas först när entreprenören visat att alla Arbetsmiljöverkets villkor är uppfyllda. Förbudet riktar sig mot underentreprenören Hercules Grundläggning AB, som sköter grundläggningsarbetena och hade ansvar för pålningsarbetena. Bland annat ska företaget komma in med en förnyad riskbedömning på en rad punkter.

Bedömningen ska gälla arbetet med pålningsmaskiner och grundläggningsarbeten på den aktuella arbetsplatsen och bland annat omfatta en bedömning av risker vid arbete under upplyft last och säkring av last. Vidare vill verket ha in uppgifter om företagets åtgärder för att förebygga olyckor på arbetsplatsen, man begär också in skriftliga instruktioner för dem som ska arbeta med pålnings- och grundläggningsarbetet.

Företaget har kommit in med vissa uppgifter och under tisdagen besöker representanter för Arbetsmiljöverket arbetsplatsen igen.
‑ Vi kommer att fortsätta vår utredning och får då också se om företaget är klart med sin redovisning till oss, berättar Karin Lagerkvist, ställföreträdande tillsynsdirektör, på Arbetsmiljöverket i Luleå.
Därefter tar man ställning till om stoppet kvarstår.
Huvudentreprenör på arbetsplatsen är S.A Englund i Kalix.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förbud efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig