info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll fyra meter - fick böter

De tog bort skyddsräcken för att komma åt att göra ett bra jobb. En av dem föll fyra meter. Knappt två år senare dömdes betongarbetarna Thomas och Timo till böter.

Det är ett ögonblicks verk att ta bort skyddet på jobbet. Men det kan ge konsekvenser i åratal efteråt, både i form av skador och böter.
Det blev betongarbetarna Thomas Malteryd och Timo Syväkuru varse, när domen kom strax före jul.
-Det var som en spark i magen. Här försökte vi göra det som var bäst för jobbet och så får man lida för det, säger Thomas. Han föll fyra meter vid olyckan, knäckte tre revben och punkterade ena lungan.
Thomas hade ingen aning om att man kunde bli dömd för att ha tagit bort skydd och för honom var det helt overkligt att dömas och få böter när han dessutom skadat sig själv.
– Jag blev förbannad för det rör sig också om mycket pengar. Det var som att vi skulle betala för att jobba, säger kollegan Timo.
Böterna var på 10 000 respektive 8 800 kronor. Bötesbeloppet påverkas bland annat av inkomst. De kom i form av ett strafföreläggande, en slags förenklad rättsprocess, där man kan välja att godkänna och betala böterna.
– Fast vi erkände motvilligt. Jag känner inte att jag har gjort något brottsligt, säger Thomas.
Byggnadsarbetarna skulle helst slippa prata om bötesstraffet, lägga olyckan och allt bakom sig. Men de ställer upp för att göra andra byggnadsarbetare uppmärksamma på vad som kan hända rent rättsligt om man tar bort skydd, förutom då själva olycksrisken.
Arbetsmiljölagen säger att den kan dömas till böter som tar bort skyddsanordningar eller på annat vis sätter skyddsfunktioner ur spel. Detta oavsett om det händer en olycka eller inte. Men detta tror de att de flesta av deras kollegor inte har en aning om.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll fyra meter - fick böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig