info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flykten från bygget – corona skapar problem

– De bara släppte allt och drog snabbt hemåt.
Snickaren Dominik Szymanski berättar om många polska kollegor som lämnat Sverige. Skanska är ett av företagen som förbereder sig för att hantera problemet.

"De köpte biljetter och åkte hem så snabbt de kunde", berättar Dominik Szymanski, snickare på Expandera Mera. Foto: Mostphotos/Privat

Dominik Szymanski, snickare på bemanningsföretaget Expandera Mera, är hemma i bostaden med familjen under veckan. Orsaken är att hans fru har influensasymptom, vilket har gjort att alla andra familjemedlemmar satt sig själva i coronakarantän.

Dominik är fast boende i Sverige och har nyligen jobbat på ett JM-projekt i Hagsätra utanför Stockholm, så för honom fortsätter livet precis som vanligt efter karantänen.

– Jag hoppas att jag kan vara tillbaka på jobbet nästa vecka, säger han.

Om Dominik och den Sverige-baserade personalen på Expandera Mera inte berörs, har hans kollegor från andra firmor som jobbpendlar från Polen till Sverige blivit desto mer påverkade. När Polen aviserade stängda gränser och färjorna skulle slutade gå fick många av Dominiks landsmän panik.

– De köpte biljetter och åkte hem så snabbt de kunde. Det var många av mina vänner som gjorde det. De bor inte permanent i Sverige och släppte bara allt och drog hemåt, berättar Dominik.

Byggnadsarbetaren har de senaste dagarna fått flera rapporter om byggarbetsplatser där det är glest med yrkesarbetare.

– Det kommer att bli brist på arbetare i Sverige, tror Dominik.

Är du orolig?

– Ja, den ekonomiska delen oroar mig. Jag är orolig för företaget där jag jobbar och för branschen. Jag ser redan att det börjar bli kris och utan jobb så får man ju inga pengar. Situationen inom bygg var dålig redan innan och kommer att bli ännu sämre.

Jacob Birkeland, presschef på Skanska, medger att utländska byggarbetare som stannar kvar i sina hemländer kan innebära problem.

– Det är en besvärande situation, absolut, säger han och fortsätter:

– Vi tittar på hur vi gör när underentreprenörer med hemvist i andra länder än Sverige kan få det svårt att resa till våra projekt. Hur det påverkar och vi vilken omfattning det blir vet vi inte ännu. Vi har fortfarande yrkesarbetare här i Sverige som vi kan allokera på olika sätt.

Hur har underentreprenörerna agerat?

– Vissa har valt att inte lämna Polen när de kunde göra det, vissa valde att ta jobb i Sverige för att kunna fortsätta arbeta.

Kan vissa byggen stanna?

– Det är för tidigt att säga och vi hoppas inte det. Men är ett specifikt projekt beroende av en kompetens som vi inte kan hitta på annat sätt än genom en underentreprenör som hör hemma i Polen, då har vi ju ett problem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flykten från bygget – corona skapar problem