info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flest byggnadsarbetare dör av asbest

Bygg- och anläggningsarbetare toppar statistiken vad gäller arbetsjukdomar som leder till dödsfall. Vanligaste dödsorsaken är lungcancer på grund av asbestexponering. Bygg- och anläggningsarbetare är också en av de yrkesgrupper som är värst drabbade vad det gäller invaliditet efter ett arbetsolycksfall.

Totalt avled 273 personer under perioden 1997-2006 till följd av en arbetssjukdom som visade sig under samma period. Det framgår av rapporten ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2008” som baseras på Afa Försäkrings och skade- och sjukdomsstatistik.
Bygg- och anläggningsarbetare toppar statistiken vad gäller arbetssjukdomar som leder till dödsfall. Mellan åren 1997 och 2006 dog 81 personer inom bygg- och anläggningsarbetare till följd av en arbetssjukdom. Vanligaste dödsorsaken var tumörsjukdomar och gruppen utgör nära 80 procent av samtliga fall under perioden. Vanligaste gruppen inom tumörsjukdomar är lungcancer på grund av asbestexponering.
Rapporten visar också att arbetsolycksfall som leder till invaliditet har legat på en stabil nivå, men tenderar att drabba samma yrkesgrupper.
Bygg-och anläggningsarbetare är en av de yrkesgrupper där risken att drabbas av invaliditet är hög.
– Det handlar till stor del om fallskador. Fall från ställningar och stegar, säger Michel Normark, chef för analys och försäkring på Afa försäkring.
2005 inträffade 2,8 arbetsolycksfall per 1 000 anställda som ledde till medicinsk invaliditet inom bygg- och anläggningsarbete. Det är en ökning jämfört med 2003 (2,5 arbetsolycksfall) och 2004 (2,4 arbetsolycksfall).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flest byggnadsarbetare dör av asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig