info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera tusen i manifestation för kollektivavtal

Ett par tusen personer, flest byggnadsarbetare, samlades under måndagen på Sergels torg i Stockholm till en manifestation för kollektivavtalen. Krav riktades mot regeringen att agera snabbare och värna den svenska modellen efter Laval-domen.

Manifestationer för kollektivavtalen hölls såväl i Stockholm som på flera andra håll i landet. Talare på Sergels torg var bland andra socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som båda slog vakt om starka kollektivavtal och varnade för lönedumpning.
– Älskar man kollektivavtal, som Sven Otto Littorin säger att han gör, måste man göra något nu. Att utredningen om Laval-domens konsekvenser ska ta ett år håller inte. Förslaget måste innebära att lönedumpning förhindras. Och det kräver ni nu. Lova att aldrig tystna. Och lova att alltid ta strid, sa Mona Sahlin bland annat.

Arrangemanget till försvar av kollektivavtalen dominerades på många sätt av Lavalfrågan; EG-domstolens dom i Laval-Vaxholmsmålet.
– Vi ska göra allt för att eliminera innehållet i EG-domen. Ni kan lita på LO-styrelsen och Europafacket. Vi släpper inte den här frågan. Och ni måste ta ansvar för att teckna fler avtal. Ut och organisera er, sa Wanja Lundby-Wedin som också är ordförande i Europafacket.

I uttalandet slår man fast att EG-domen är ett hårt slag mot den svenska modellen med ansvarstagande fackföreningar och starka kollektivavtal, samt att den öppnar upp för lönedumpning i hela EU. Detta när själva grunden för EU-medlemsskapet var att den svenska modellen skulle lämnas orörd. De som manifesterade tycker inte att det räcker med regeringens åtgärd att tillsätta en utredning i frågan, utan man vill ha klara besked nu.
Under manifestationen talade bland andra också SSU´s ordförande Jytte Guteland och representanter för fackförbund, däribland Byggnads. Arrangörer var Fackliga samhällsbyggarna, där Byggnads och flera andra fackförbund ingår, liksom LO-distriktet i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera tusen i manifestation för kollektivavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig