info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler viten ska förbättra arbetsmiljön

Arbetsmiljöverket lägger nu fler viten kopplade till förbud. Det ska öka pressen på företagen att göra jobben säkrare. Ett färskt exempel är ett förbud och vite på 50 000 kronor mot företaget Plemo Akustik AB i Uppsala.

Undervisningshuset på Ultuna campusområde i Uppsala byggs om och arbetsmiljöverket gjorde den 13 juni en inspektion p byggarbetsplatsen.
Vid inspektionen visade det sig att det förekom brister i arbetsmiljön. Den 20 augusti gjordes en uppföljning av inspektionen, d det visade sig att bristerna kvarstod. Arbetsmiljöverket skriver i sin bedömning att ”undertaksmontage pågick under omständigheter som långt ifrån överensstämmer med de lagar och regler som gäller”.
– Arbetsplattformerna var inte säkrade mot fall, säger Lars Ekström, arbetsmiljöinspektör i Stockholm.
Eftersom det fanns en omedelbar fara för allvarliga personskador lade arbetsmiljöverket ett förbud på arbetsplatsen och la också ett vite p 50 000 kronor om inte bristerna rättades till. Plemo Akustik har nu svarat att man har åtgärdat problemen och vitet har inte fallit ut. Att lägga viten i samband med förbud har blivit en allt vanligare metod som arbetsmiljöverket nu använder sig av.
– Antalet viten i samband med förbud har ökat det senaste Âret. Det är en medveten strategi för att efterlevnaden för våra beslut ska blir större. Vi vill öka pressen. Om det kostar pengar bryr sig de flesta, säger Lars Ekström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler viten ska förbättra arbetsmiljön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig