info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

" Fler plåtslagare måste våga mäta"

Plåtslagarnas lön halkar efter. En orsak är att för många har tidlön. - I dag jobbar bara mellan fem och sju procent på ackord. Det är en för låg siffra, säger Leif Wall, ombudsman på Byggnads.

Plåtslagarna har haft sin årliga rikskonferens och precis som många gånger förr handlade det mycket om varför en så liten andel av plåtslagarna arbetar på ackord.
– I ett upprop ställer vi oss frågan – ”Vad är vi rädda för – arbetsgivaren eller vår egen kunskap”. Vi menar att plåtslagarna inte får rätt lön eftersom för många har fel löneform, säger Leif Wall.
Och det finns pengar att hämta för den som byter löneform. Den senaste statistiken visar ett snitt för ackordsarbeten på 176 kronor per timme, medan tidlönen ligger på 132 kronor per timme.
Enligt Leif Wall finns det flera orsaker till att så få på plåtslagerierna arbetar på ackord. Allt började egentligen i samband med den senaste lågkonjunkturen i början av 1990-talet.
– Då var det dåligt med jobb och arbetsgivarna fick ett övertag. Fler plåtslagare accepterade tidlön och ackordsarbetet dog mer eller mindre ut. När det sedan blev en bättre arbetsmarknad trodde vi att ackordsandelen skulle öka igen men den kom aldrig tillbaka.
Ett annat problem är företagsstrukturen i branschen.
– Det finns många små plåtslagerier med få anställda, ofta familjeföretag, och då är de inte så lätt för plåtslagarna att ställa krav om ackordsarbete. Men nu måste det ske en förändring. Plåtslagarna måste våga mäta, säger Leif Wall.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: " Fler plåtslagare måste våga mäta"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig