info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler byggföretag hjälper äldre: ”Vill ge tillbaka med kärlek”

Gratis bygghjälp till äldre behövande. Nu hakar fler småföretagare på initiativet, senast i raden är två Uppsalaföretagare.

Johan Hagman driver företaget Uppsala fönster och uterum som bland annat monterar uterum utifrån färdiga byggsatser. Foto: Privat

Trenden att hjälpa äldre med småsysslor utan kostnad sprider sig. I en uppmärksammad artikel berättade Byggnadsarbetaren om företaget Ederhus i Knivsta som hjälper pensionärer med sådant de inte orkar eller kan. Nu har en annan firma i området, Uppsala Fönster och uterum, hakat på idén.

– Jag fick höra om det och tyckte att det lät som ett bra initiativ. Det var inget svårt beslut, säger 43-årige Johan Hagman som driver företaget sedan förra året.

Läs också Byggfirman som hjälper pensionärer gratis: "Änglar finns"

Johan Hagman ser initiativet som ett sätt att ge tillbaka något med en kärleksfull gest till den äldre generation som har byggt samhället.

– Vi vill hjälpa äldre som inte har det så gott ställt eller saknar anhöriga. Men alla är välkomna att höra av sig, säger Johan Hagman.

Han erbjuder allt från gräsklippning och sophämtning till mindre byggjobb. Eventuellt material bekostas till inköpspris, men i vissa fall kan återvunnet material användas kostnadsfritt.

– Vi kan även åka och handla om någon behöver, eller bara sitta och prata för den delen, säger Johan Hagman.

Är det här också ett sätt att marknadsföra det egna företaget?

– Det är klart att det kan bidra, men i första hand handlar det om att hjälpa. Det är inte min primära målgrupp som kommer att ringa. De som har råd med ett uterum behöver inte det här.

Fem timmar per månad ska han avsätta för behövande. Hittills är det bara en som har hunnit höra av sig, men initiativet har fått stor uppmärksamhet.

– Jag kopierade Ederhus utskick på Facebook i förrgår och fick över 1 200 spridningar på en dag. Så jag hoppas att det börjar ringa snart, säger Johan Hagman som önskar att fler företagare gör något liknande.

Även snickaren Rickard Limont på RL Fastighetsservice i Almunge ska börja erbjuda sina tjänster gratis.

– Ederhus är min lillebrors firma, säger Rickard Limont. Han har pratat om det här länge och nu var det dags för mig att haka på.

Rickard Limont tycker att det är ett lovvärt initiativ och hoppas få hjälpa andra med snickerier, hushålls- och trädgårdsarbeten.

– Fem timmar i månaden är en liten investering. Jag är egenföretagare och jobbar nog mer än flesta. Jag tar mig tiden och tror att alla i hela världen skulle ha tid med det här.

Nu är förhoppningen att initiativet kan få ännu större spridning:

– Någon kanske behöver hjälp med större saker, som att bygga en handikappramp. Det skulle vara kul att få med större företag i det här. Eller vi kanske börjar jaga sponsorer så att vi kan hjälpa till med större jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler byggföretag hjälper äldre: ”Vill ge tillbaka med kärlek”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig